Οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός επικράτειας αξίζουν να ψηφίζουν χωρίς καθόλου περιορισμούς

«Απέναντι στους Έλληνες εκτός επικρατείας έχουμε καθήκον και χρέος να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι, να διασφαλίσουμε και κυρίως να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε σήμερα σύσσωμοι να υπερψηφίσουμε το παρών νομοσχέδιο και να ανταποκριθούμε επάξια στην ανάγκη και επιθυμία των απόδημων εκλογέων για ελεύθερη, απρόσκοπτη και χωρίς περιορισμούς άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος» επισήμανε στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απλοποιεί, διευκολύνει, ενθαρρύνει και στηρίζει την ψήφο των ομογενών. Στη βάση της ισότητας και της ισοτιμίας της ψήφου αίρει τους περιορισμούς που δυσχεραίνουν και «βραχυκυκλώνουν» το δικαίωμα της ψήφου. Επίσης ανέφερε ότι η ψήφος των αποδήμων δεν θα έπρεπε να διχάζει! Είναι άδικο για τους συμπατριώτες μας, στα ξένα να είναι Έλληνες και στην Ελλάδα ξένοι.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Βορίδη για το υψίστης εθνικής σημασίας παρών ν/σ που έρχεται να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος αναφορικά με δικαιώματα τα οποία συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου συνιστά μια ιστορική ευκαιρία ενδυνάμωσης του εθνικού μας δεσμού σε όλη την υφήλιο  και συγχρόνως μια εμβληματική νομοθετική πρωτοβουλία για επανένωση των απανταχού Ελλήνων.

Το παρών νομοσχέδιο  απευθύνεται στον απόδημο Ελληνισμό και σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, οι περισσότεροι μάλιστα εκ των οποίων εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας για βιοποριστικούς λόγους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Αφορά σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι καίτοι μπορεί να μην έχουν κάποιον οικονομικό ή κοινωνικό δεσμό με την πατρίδα τους, έχουν ωστόσο τον πιο ισχυρό και ανιδιοτελή δεσμό αγάπης με την Ελλάδα,  την χώρα που πάντα νοσταλγούν.

Διότι ο πόθος και ο πόνος για επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού είναι σε όλους μας γνωστός αφού οι άνθρωποι αυτοί αν και ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, η καρδιά τους πάντα χτυπά για την πατρίδα.

Διότι μπορεί να μην πληρούν το κριτήριο της συνεχούς παραμονής στη χώρα, είναι όμως αυτοί που φροντίζουν τα παιδιά τους να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να μυηθούν στον ελληνικό πολιτισμό και στις παραδόσεις του τόπου μας. Αυτοί που διατηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα εκτός επικράτειας και μεριμνούν ώστε να τα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές των ελλήνων.

Είναι όλοι αυτοί που ανέκαθεν και από κάθε γωνιά του κόσμου βοηθούσαν και συνέβαλαν με τα εμβάσματά τους την Ελλάδα. Και έχουν όλοι ένα κοινό, ψηφίζουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και ίσως κάποιοι από αυτούς με την ελπίδα της επιστροφής σε αυτήν στο μέλλον.

Απέναντι σε όλους αυτούς λοιπόν έχουμε καθήκον και χρέος να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι, να διασφαλίσουμε και κυρίως να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Για τον λόγο αυτό οφείλουμε σήμερα σύσσωμοι να υπερψηφίσουμε το παρών νομοσχέδιο και να ανταποκριθούμε επάξια στην ανάγκη και επιθυμία των απόδημων εκλογέων για ελεύθερη, απρόσκοπτη και χωρίς περιορισμούς άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο νόμος 4648/2019 προβλέπει και εξαρτά το εκλογικό δικαίωμα των εκτός επικρατείας ελλήνων από μη τυπικές προϋποθέσεις.

Θέτει υπέρμετρους περιορισμούς με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εκλογείς να αποθαρρύνονται από το να ψηφίζουν. Η διάταξη νόμου την οποία επιχειρούμε να τροποποιήσουμε μέσω της άρσης των άδικων περιορισμών αντανακλά την ελληνική γραφειοκρατία και εκτός επικράτειας. Και τούτο διότι ο Έλληνας πολίτης καλείται να αποδείξει μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών ότι είναι Έλληνας, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του νόμου προκειμένου να ψηφίσει.

Για να το θέσω απλά, ο νόμος καθιστά το εκλογικό δικαίωμα… δικαίωμα υπό αίρεση, δικαίωμα μετ’ εμποδίων. Είναι αυτό άδικο;

Σαφώς και είναι! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο ίδιος ψηφοφόρος εάν είχε την οικονομική δυνατότητα ή και τον χρόνο να μεταβεί στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, θα ψήφιζε απλώς με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας!

Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ψηφοφόρων δύο ταχυτήτων με όσους δεν δύνανται να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να αισθάνονται εκλογείς δεύτερης κατηγορίας.

Ο Έλληνας  εντός ή εκτός Επικράτειας οφείλει να ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν με μόνη την ιδιότητα του ως έλληνα πολίτη και μοναδική προϋπόθεση την προηγούμενη έγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.  Χωρίς προσκόμματα, δίχως δυσανάλογους περιορισμούς και «κόφτες».

Ακριβώς αυτό είναι που προβλέπει το υπό ψήφιση σ/ν.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απλοποιεί, διευκολύνει, ενθαρρύνει και στηρίζει την ψήφο των ομογενών.

Στη βάση της ισότητας και της ισοτιμίας της ψήφου αίρει τους περιορισμούς που δυσχεραίνουν και «βραχυκυκλώνουν» το δικαίωμα της ψήφου.

Τους περιορισμούς που για κάποιους –κ. Τζάκρη- σήμερα είναι «άδικοι και υποτιμητικοί», αλλά κατά το παρελθόν ίσως δεν ήταν. Εξάλλου τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα στελέχη του μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους «κολοτούμπες» και παλινωδίες.

Η αυτοκαταστροφική σπουδή σας κα Τζάκρη  για την κατάργηση των περιορισμών της ψήφου των ομογενών είναι αυτή που θα εκθέσει και την παράταξη σας, καθώς οι έλληνες εκλογείς του εξωτερικού θα διαπιστώσουν πλέον ξεκάθαρα ποιος ευθύνεται για τον παραγκωνισμό τους.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους απόδημους. Κι όμως φοβάται την ψήφο αυτού του Έλληνα και αυτής της Ελληνίδας που δεν προσδοκά ούτε σε πελατειακή σχέση ούτε σε κομματικό ρουσφέτι. Γιατί τους φοβάται; Γιατί ο Έλληνας που ζει και εργάζεται στoν Καναδά, στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο ξέρει πως εκεί καμία πολιτική παράταξη δεν θα υποστήριζε έναν κατά συρροή δολοφόνο και τρομοκράτη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ψηφοφόρους που έχουν εμπειρία ενός αμερικανικού πανεπιστημίου αλλά ψηφοφόρους που επικροτούν την κατάληψη των πανεπιστημίων και νομιμοποιούν κάθε πράξη ασυδοσίας στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης  η ψήφος των αποδήμων δεν θα έπρεπε να διχάζει! Είναι άδικο για τους συμπατριώτες μας, στα ξένα να είναι Έλληνες και στην Ελλάδα ξένοι. Ας κάνουμε σήμερα αυτό το ιστορικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της ουσιαστικής εμβάθυνσης των δεσμών του κέντρου με την ομογένεια. Ήρθε η ώρα να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε, να υλοποιήσουμε την διακαή επιθυμία τους να ψηφίζουν και αυτοί ελεύθερα, ανεπιφύλακτα και ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Η ψήφος των αποδήμων θα έπρεπε να είναι το πιο συναινετικό και υπερκομματικό νομοσχέδιο με απώτερο στόχο την εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών συνιστά στάση υπευθυνότητας έναντι των εκτός Ελλάδας εκλογέων και η επίτευξη της ευρύτατης συναίνεσης συνιστά ένα μεγάλο βήμα αναβάθμισης του πολιτικού μας πολιτισμού.

Οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός επικράτειας αξίζουν να ψηφίζουν χωρίς καθόλου περιορισμούς, να έχουν λόγο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος  και σε αυτό που θα ζήσουν εφόσον γυρίσουν. Είναι υποχρέωση μας και αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα. Τους το χρωστάμε!

Ευχαριστώ πολύ!