Λύγισε από τις πιέσεις στο τέλος το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Οι ισχυρές απώλειες της μετοχής της Εθνικής και της Βιοχάλκο, αλλά και οι διορθώσεις από τη χθεσινή αντίδραση, απομάκρυναν για ακόμη μία φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη ζώνη των 880 μονάδων, καθώς δεν κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις έως το τέλος της συνεδρίασης, με τις δημοπρασίες μάλιστα να επιταχύνουν τις πωλήσεις σε όλο το μήκος του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 868,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 868,02 μονάδων (-1,39%) και 883,17 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 92,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια.

Λύγισε από τις πιέσεις στο τέλος το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,51%, στις 2.090,49 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.371,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 530,76 μονάδες.

Με το ήμισυ του όγκου σήμερα να πραγματοποιείται από δύο μετοχές, την Alpha Bank και τη Eurobank, και την Εθνική Τράπεζα να δέχεται ισχυρές πιέσεις, το ΧΑ δεν μπορούσε να κρατήσει τις άμυνές του ως το τέλος και να διατηρήσει την επαφή του με τη ζώνη των 880 μονάδων, χάνοντας και τις 870 μονάδες. Μετά άλλωστε από τα σκαμπανεβάσματα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, οι άμυνες σε μια περιοχή μακριά από τη στήριξη των 860 μονάδων χρειάζονται καταλύτες για να ενεργοποιηθούν.

Ουσιαστικά όμως, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να ξεπεράσει τη μεταβλητότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση περί αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank της Παρασκευής, να αντιδράσει και να αποκαταστήσει την παραμονή του πάνω από την περιοχή των 894 με 897 μονάδων, εάν δεν θέλει να συντηρήσει την ισχύ του καθοδικού καναλιού που μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς την  πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 865 με 850 μονάδων.

Βέβαια, η αγορά έχει μπροστά της ένα σημαντικό rebalancing, ειδικά στη μετοχή της Eurobank, καθώς η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα όπου τα funds που ακολουθούν τους δείκτες του οίκου MSCI θα προβούν στις απαραίτητες συναλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αλλαγές που προέκυψαν από την εξαμηνιαία αναθεώρηση του οίκου.

Κλειδί ο τουρισμός

Μπορεί η στόχευση τις προηγούμενες ημέρες να ήταν στον τραπεζικό κλάδο, εντούτοις η αγορά δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη της τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία έδειξαν ταξιδιωτικές εισπράξεις μόλις 83 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, έχει τονιστεί πολλάκις και σε κάθε τόνο ότι το game changer για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι η πορεία του τουρισμού, ο οποίος άμεσα και έμμεσα συμβάλει με περίπου 30% στο ΑΕΠ της χώρας.

Αν και σταδιακά αυξάνονται οι κρατήσεις στον τουρισμό από τις βασικές αγορές του εξωτερικού,  από επιχειρηματίες του τουρισμού, το επικρατέστερο σενάριο είναι να φτάσουμε το 40-50% των εσόδων του 2019 (όταν έφτασαν τα 18,2 δισ.). Οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο, ο Φουρλής και η Εθνική έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, με τις Aegean, Jumbo, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Λάμδα να ακολουθούν με την πτώση τους να ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης, ΔΕΗ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ, ενώ η Titan έκλεισε αμετάβλητη. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για την ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.