Economist: Ελλάδα, το «καλό παιδί» της Ε.Ε – Παρομοιάζει τις Βρυξέλλες με σχολική αίθουσα και τους πρωθυπουργούς με μαθητές

To γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί «μαθητής – υπόδειγμα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολιάζει σε στήλη του o Economist, τονίζοντας ότι μια σειρά από ιδέες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν επαινεθεί και υιοθετηθεί από τις Βρυξέλλες.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται συχνά σαν μαθητές. Οι κυβερνήσεις πρέπει να “κάνουν τα μαθήματά τους”, συνηθίζουν να λένε οι κοινοτικοί αξιωματούχοι. Εάν οι Βρυξέλλες είναι τάξη, τότε η Ελλάδα έχει γίνει το “καλό παιδί” που κανείς δεν περίμενε», διαπιστώνει ο Economist στη στήλη Charlemagne του νέου του τεύχους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο επαναστάτης της τάξης. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ήπιου κεντροδεξιού πρωθυπουργού που ανέλαβε το 2019, είναι η αγαπημένη της δασκάλας», αναφέρει η ανάλυση.

«Ένας πρώην σύμβουλος διοίκησης, μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τη γλώσσα του Νταβός, τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν μεσήλικες άνδρες ντυμένοι με μπότες χιονιού σε συνέδρια που γίνονται σε μεγάλα υψόμετρα. Η σχολική στολή του πηγαίνει πολύ», σημειώνει ο Economist για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε τον εαυτό της σαν την αρχή της ιστορίας, οι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι δουλειά τους είναι να δώσουν ένα τέλος σε μία σκοτεινή εποχή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες ο Economist έκανε εγκωμιαστικές αναφορές για το ελληνικό σύστημα τηλεκπαίδευσης. Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό αποτύπωσε σε άρθρο του με τίτλο «Το απαγορευτικό βοήθησε την Ελλάδα να ψηφιοποιηθεί, ένα απροσδόκητο άλμα στον καιρό του lockdown», όπως ειχε γραφτεί.