Ξανά σε δίκη για 19 δολοφονίες ο πρώην ΥΠΕΣ της Τουρκίας μετά τις αποκαλύψεις Πεκέρ

Το εφετείο ανέτρεψε τις αποφάσεις αθωώσεως των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεχμέτ Αγάρ, για την υπόθεη των 19 δολοφονιών ή εξαφανίσεων, μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του αρχινονού της Τουρκία Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος κατηγόρησε τον Αγάρ ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1990. Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν εκ νέου ως μέρος αυτής της υπόθεσης.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Γκιοκτσέρ Ταχιντζίογλου από το Τ24, στη δίκη 19 κατηγορουμένων για την εξαφάνιση ή αυθαίρετη εκτέλεση 19 ατόμων τη δεκαετία του 1990, οι αθωώσεις των κατηγορουμένων έχουν αντιστραφεί.

Οι δηλώσεις του Σεντάτ Πεκέρ

Ο αρχινονός Σεντάτ Πεκέρ στο βίντεό του που δημοσιεύθηκε χτες είπε:

“Πόσα άτομα έφυγαν έτσι; Αυτός ο Μεχμέτ Αγάρ… Οι καλύτεροι φίλοι του όταν ήταν διευθυντής ασφαλείας: Μπεχτσέτ Τζαντούρκ, Χουσεΐν Μπαϊμπασίν, Σαβάς Μπουλντάν… Όλοι όσοι ασχολούνται με τα ναρκωτικά ήταν φίλοι του. Τους ονόμασαν Κούρδους επιχειρηματίες. Όχι, έκαναν επιχειρήσεις με ναρκωτικά. Έλαβε χρήματα από όλους. Θα φρόντιζε κάθε θέμα τους. Το όνειρό του ήταν να μπεί στην πολιτική και να γίνει πρόεδρος στο τέλος. Ο άνθρωπος αυτό έκανε μια παρουσίαση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) να καθαρίσει ολόκληρη την ιστορία. Τότε, η κυρία [Τανσού] Τσιλέρ τον έπεισε. Και τότε, άρχισε να τους σκοτώνει όλους. Το έκανε αυτό για να καθαρίσει το παρελθόν του”.

Τι λέει η απόφαση;

Στη σχετική απόφαση του Εφετείου, έχει αναφερθεί ότι οι δηλώσεις του εναγομένου Αϊχάν Τσαρκίν δεν επιβεβαιώθηκαν από τις άλλες δηλώσεις και αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου και ότι δεν συζητήθηκε κατά την έκδοση της απόφασης αν αυτές οι δηλώσεις αλληλεπικαλύπτονται με τα σημαντικά περιστατικά ή όχι.

Η απόφαση του Εφετείου επισήμανε ότι “η προέλευση των δοχείων και οι σφαίρες, που χρησιμοποιήθηκαν, η σχέση μεταξύ αυτών και των άλλων ουσιωδών γεγονότων και κάθε πιθανή σύνδεση μεταξύ των κατηγορουμένων, των θυμάτων, αλλά και τα συμβάντα από την άποψη του συμβάντος και του αποτελέσματός τους, δεν ελήφθησαν υπόψη”

Η απόφαση ανέφερε επίσης ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 232/6 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (CMK) με την έννοια ότι “υπήρχε μόνο αναφορά σε ορισμένες αντιφάσεις στις δηλώσεις του εναγόμενου Αϊχάν Τσαρκίν και οι δηλώσεις που συμμορφώθηκαν με τα ουσιώδη περιστατικά δεν αντιμετωπίστηκαν, εκδίδοντας έτσι απόφαση για ανεπαρκείς λόγους”.

Αναφερόμενο στην παραβίαση του Άρθρου 232/6 του CMK, το Εφετείο είπε περαιτέρω ότι “το άρθρο που εφαρμόστηκε, ενώ έδωσε την απόφαση αθωώσεως για τους κατηγορούμενους, δεν ενδείκνυται”.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, παρόλο που το όνομα του θύματος Χικμέτ Μπαμπατάς, που σκοτώθηκε στις 28 Απριλίου 1996, γράφτηκε στο κατηγορητήριο και στην επικεφαλίδα της δικαιολογημένης απόφασης, δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό, δεν κατατέθηκε αγωγή και δεν εκδόθηκε απόφαση ως προς τη δολοφονία του. Ωστόσο, το γεγονός ότι τόσο το όνομά του όσο και τα ονόματα των εμπλεκόμενων κληρονόμων/ εναγόντων Ερσίν, Φατμά, Γιασάρ και Ανίλ Μπαμπατάς γράφτηκαν στον τίτλο της δικαιολογημένης απόφασης, οδήγησε σε σύγχυση.

Αντιστρέφοντας την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου, το εφετείο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα ονόματα των εμπλεκομένων διαδίκων Σεμίχ Τουφάν Γκιουλαλτάι, Ουμίτ Μπαχτσατζί και Ρουσέν Ορς γράφτηκαν στον τίτλο της αιτιολογημένης απόφασης χωρίς να ληφθεί υπόψιν ότι δεν είχαν σχέση με τα περιστατικά που εξετάζονταν ή σχέση με τα θύματα, κάτι που επίσης οδήγησε σε σύγχυση.

Τι συνέβη;

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, καταρτίστηκε κατηγορητήριο για τους δράστες που προκάλεσαν το θάνατο επιχειρηματιών και συγγραφέων στη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υποθέσεις αφορούσαν τη δολοφονία 19 ανθρώπων.

Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης ήταν μεταξύ άλλων οι Μεχμέτ Αγάρ, Κορκούτ Εκέν. Κατηγορήθηκαν για “δολοφονία ανθρώπων ως μέρος των δραστηριοτήτων μιας ένοπλης οργάνωσης που ιδρύθηκε για να διαπράξει εγκλήματα”. Η απόφαση εκδόθηκε από το τοπικό δικαστήριο στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το αρχείο του Μαχμούτ Γιλντιρίμ με τον κωδικό όνομα “Yeşil” (Πράσινο) πρέπει να διαχωριστεί καθώς εξακολουθούσε να θεωρείται ως φυγάς.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Μεχμέτ Αγάρ, αθωώθηκαν. Οι κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του Αχμέτ Ντεμιρέλ, που πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης, απορρίφθηκαν.

Κατά την έκδοση της απόφασης, το δικαστικό συμβούλιο δήλωσε ότι “δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία στον φάκελο” και δεν εξέτασε τις αντιρρήσεις.

Πέτρος Κράνιας