Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Συνελήφθη και η σύντροφος του Προτάσεβιτς

Ένα πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, το οποίο βρίσκεται στο Βίλνιους, ανακοίνωσε σήμερα ότι μια από τις φοιτήτριές του, η 23χρονη Σοφία Σάπεγκα, η οποία συνταξίδευε με τον δημοσιογράφο και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, επίσης συνελήφθη όταν η πτήση τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, και ζήτησε την απελευθέρωσή της.

Την σύλληψη της Σάπεγκα επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου European Humanities.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σάπεγκα και ο Προτάσεβιτς βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση της αρχηγού της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η Σοφία Σάπεγκα είναι σύντροφος του Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ένα καταδιωκτικό MiG-29 της Λευκορωσίας αναχαίτισε χθες την πτήση FR4978 από την Αθήνα στο Βίλνιους στην οποία επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta. Τελικά το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, χωρίς τον Προτάσεβιτς ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ.

 

Ένας Λιθουανός επιβάτης, ο οποίος ονομάζεται Μάντας αλλά δεν γνωστοποίησε το επίθετό του, είπε ότι όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε ότι το αεροσκάφος θα άλλαζε πορεία, άνοιξε το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα του αεροσκάφους, πήρε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που συνταξίδευαν.

 

Η Σάπεγκα, η οποία είναι Ρωσίδα πολίτης, μετέβαινε στο Βίλνιους για την προφορική εξέταση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο, απ΄όπου θα αποφοιτούσε έπειτα από πέντε χρόνια σπουδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.