Διεθνής κόμβος ναρκωτικών η Τουρκία: Η Δίωξη Ναρκωτικών της χώρας επιβεβαιώνει τον αρχινονό Σεντάτ Πεκέρ

Η Τουρκία έχει γίνει ενδιάμεσος σταθμός για μια νέα διαδρομή διακίνησης κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Δίωξη Ναρκωτικών της Τουρκίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας σε ένα βαθμό τους ισχυρισμούς του αρχινού της Τουρκίας, Σεντάτ Πεκέρ, που ήρθαν στο φως με το νέο μαγνητοσκοπημένο του βίντεο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το πρωί.

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιστατικών με θέμα την κοκαΐνη μειώθηκε στη χώρα, ενώ σημειώθηκε αύξηση της κοκαΐνης που κατασχέθηκε από Τούρκους αξιωματούχους, ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο μια ετήσια έκθεση.

Αυτός είναι ένας από τους δείκτες που δείχνουν ότι η Τουρκία γίνεται χώρα “διέλευσης” στη διακίνηση κοκαΐνης, ανέφερε.

Η έκθεση έρχεται αφότου οι αρχές του Παναμά δέσμευσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα εμπορευματοκιβώτιο που έκρυβε 616 πακέτα κοκαΐνης κρυμμένα σε θηκές για μπανάνες με πλου από τον Ισημερινό προς ένα λιμάνι της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με την Εθνική Αεροναυτική Υπηρεσία της χώρας της Κεντρικής Αμερικής ( SENAN ).

Η δημοσίευση ήρθε αφότου ο Σεντάτ Πεκέρ σε ένα από τα βίντεό του είχε ισχυριστεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εμπλέκονται στο περιστατικό με την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από την Κολομβία, πέρυσι. Οι αρχές της Κολομβίας τον Ιούνιο του 2020 κατέσχεσαν 4,9 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι Buenaventura, που προορίζονταν για την Τουρκία. Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση αξίζουν περίπου 265 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Κολομβίας, Κάρλος Χόλμεσ Τρουχίγιο.

Στο τελευταίο του βίντεο, ο Σεντάτ Πεκέρ, εμπλέκει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη ανακάλυψη και δημιουργία νέων οδών για τα ναρκωτικά, από τη Βενεζουέλα μέσω Κολομβίας.

Ο αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με κοκαΐνη στην Τουρκία ήταν περίπου 3.886 το 2007, μειώθηκε σε 2.573 το 2020, ανέφερε η τουρκική αστυνομική έκθεση. Αυτό, την ώρα που η κατασχεθείσα κοκαΐνη στη χώρα αυξήθηκε από 1.485 σε 1.961 κιλά κατά την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Πέτρος Κράνιας