Τελικός Κυπέλλου ποδοσφαίρου, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Όλα για την κούπα

Μετά από 20 χρόνια Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (21:00, Cosmote Sport 1) – Οι ερυθρόλευκοι θέλουν να πανηγυρίσουν το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, ενώ οι ασπρόμαυροι επιζητούν την επιστροφή τους στους τίτλους

Για όγδοη φορά στην ιστορία τους Ολυμπιακός (τυπικά γηπεδούχος) και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας στον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Κι αυτός είναι ο πρώτος τελικός στην ιστορία των δύο ομάδων που θα φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει πέντε φορές, ο ΠΑΟΚ δύο, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν το πάνω χέρι και στη συνολική προϊστορία όσον αφορά τις αναμετρήσεις σε αγώνες Κυπέλλου καθώς σε 32 αγώνες έχουν 16 νίκες, ο ΠΑΟΚ έχει 6 κι άλλα 10 ματς έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλα.

Ο Ολυμπιακός θέλει να κλείσει τη χρονιά πανηγυρίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, έχοντας κατακτήσει με ευκολία το φετινό πρωτάθλημα (26 πόντους διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ), ενώ ο Δικέφαλος μετά από μια τριετία όπου κατακτούσε έναν τουλάχιστον τίτλο (με αποκορύφωμα το αήττητο νταμπλ τη σεζόν 2018-2019) πέρσι έμεινε δεύτερος στο πρωτάθλημα κι αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου (από τον Ολυμπιακό).

«Ένας τελικός είναι διαφορετικός από τα προηγούμενα παιχνίδια. Οι ιδιαιτερότητες είναι τελείως διαφορετικές. Θέλουμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι, να κάνουμε τα λιγότερα λάθη, να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και να δείξουμε την ποιότητά μας», ξεκαθάρισε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου των ερυθρόλευκων ο Πέδρο Μαρτίνς (η μεγάλη απουσία είναι ο Μπα) που είδε τις δύο τελευταίες ημέρες τον Σωκράτη Παπασταθόπουλου να προπονείται κανονικά και πλέον είναι στη δική του ευχέρεια το αν θα τον χρησιμοποιήσει ή όχι.

Κι ενώ μέχρι την Παρασκευή το ερωτηματικό για τον Ολυμπιακό αφορούσε κυρίως τη συμμετοχή ή όχι του Παπασταθόπουλου (και κατά δεύτερο λόγο αν θα είναι ο Χασάν ή ο Μπρούμα στην 11αδα) οι χθεσινές δοκιμές του Πορτογάλου έβαλαν στην εξίσωση και την αλλαγή συστήματος (4-3-3 αντί για 3-4-3) ίσως γιατί θεωρεί ότι η τριπλέτα Εμβιλά, Καμαρά, Μπουχαλάκη είναι αυτή που θα γείρει εντελώς την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.

Στον ΠΑΟΚ ο Πάμπλο Γκαρσία δεν υπολογίζει στον τραυματία Ίνγκασον και στον Μιχαηλίδη οπότε οι διαθέσιμοι κεντρικοί αμυντικοί είναι οι Βαρέλα, Κρέσπο και δίπλα τους ως τρίτος στόπερ θα είναι ο Βιεϊρίνια με τρεις ποδοσφαιριστές (Ελ Καντουρί, Ουάρντα, Τζόλης) να διεκδικούν μία θέση.

«Γνωρίζουμε την αντίπαλη ομάδα. Ωστόσο το παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό, μιλάμε για έναν τελικό που μπορεί να κριθεί στα 90 λεπταά, αλλά μπορεί και να έχει παράταση ακόμα και πέναλτι…», είπε από την πλευρά του ο Πάμπλο Γκαρσία ο οποίος συμμετέχει στον πρώτο τελικό της προπονητικής του καριέρας.

Οι πιθανές ενδεκάδες
Ολυμπιακός: Σα – Σεμέντο, Παπασταθόπουλος (Εμβιλά), Χολέμπας – Ανδρούτσος, Εμβιλά (Μπουχαλάκης), Καμαρά, Ρέαμπτσιουκ – Χασάν (Μπρούμα), Ελ Αραμπί, Μασούρας.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης – Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο – Βιεϊρίνια, Αουγκούστο, Σβαμπ, Μπάμπα – Ελ Καντουρί (Ουάρντα ή Τζόλης), Σφιντέρσκι, Αντ. Ζίβκοβιτς

Η πορεία του Ολυμπιακού ως τον τελικό

Αήττητος (με ρεκόρ 4 νίκες-2 ισοπαλίες, 13-4 γκολ) έφτασε ο Ολυμπιακός στον τελικό του Κυπέλλου για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι.

Στην 6η φάση, οπότε εκκίνησε κατ’ ουσίαν το Κύπελλο εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τον Παναιτωλικό. Ήταν ανώτερος στους δύο αγώνες επικρατώντας με το ίδιο σκορ (3-0) στο πρώτο ματς στο Αγρίνιο (Μπρούμα 20΄, Βρουσάι 65΄, Σισέ 85΄) και στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη (Μασούρας 9΄, Κάιπερς 30΄, Ανδρούτσος 81΄).

Επόμενος αντίπαλος για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο εξαιρετικός φέτος Άρης. Το υπέρ τους 2-1 στον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη (Χασάν 1΄, 14΄ – Μπα 3΄ αυτ.) άφησε ανοιχτή την πρόκριση, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη ρεβάνς στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου οι κίτρινοι προηγήθηκαν 1-0 με εύστοχο πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα στο 54΄ και κρατούσαν την πρόκριση έως το 87΄, όταν ο Μπουχαλάκης ισοφάρισε και έδωσε στην ομάδα του την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Μία ακόμη ομάδα με εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα της φετινής Super League 1, τον ΠΑΣ Γιάννενα, συνάντησε ο Ολυμπιακός, στην ημιτελική φάση. Το 1-1 του πρώτου αγώνα στο γήπεδο των Ζωσιμάδων ναι μεν έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες, αλλά το γεγονός ότι οι Γιαννιώτες προηγήθηκαν με το πέναλτι του Εραμούσπε στο 45΄ και κρατούσαν το προβάδισμα ως το 73΄, όταν και ισοφάρισε ο Χασάν, ανέδειξε για μια ακόμη φορά στη φετινή σεζόν τη δυναμική τους.

Πάντως, στη ρεβάνς του Φαλήρου οι «ερυθρόλευκοι» επαλήθευσαν στην πράξη τον τίτλο του φαβορί. Με δύο γκολ του βασικού τους σκόρερ Ελ Αραμπί (26΄, 41΄) και ένα του Μπρούμα (57΄), αφού προηγουμένως (50΄) είχε μειώσει ο Καρτάλης, νίκησαν 3-1 και προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό.

Αναλυτικά όλοι οι αγώνες του Ολυμπιακού στο φετινό Κύπελλο
6η Φάση
Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-3
Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 3-0

Προημιτελική Φάση
Ολυμπιακός-Άρης 2-1
Άρης-Ολυμπιακός 1-1

Ημιτελική Φάση
ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

Η πορεία του ΠΑΟΚ ως τον τελικό
Με ρεκόρ 5 νίκες και 1 ισοπαλία (16-5 τα γκολ) ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ξανά σε τελικό μετά το περσινό διάλειμμα, καθώς διεκδικεί το τρόπαιο για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία!

Στην έκτη φάση, η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε της Λάρισας με το ευρύ 5-0 στην Τούμπα και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση από την 1η αγωνιστική. Χαρακτηριστικό του αγώνα αυτού ήταν το χατ-τρικ του νεαρού διεθνούς Χρήστου Τζόλη (9΄, 23΄, 74΄). Ο Κρμέντσικ στο 47΄ και ο Ίνγκασον στο 55΄ πέτυχαν τα άλλα δύο γκολ του ΠΑΟΚ. Η ρεβάνς της Λάρισας είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, ωστόσο οι «ασπρόμαυροι» νίκησαν εκ νέου με 2-1 με γκολ των Τσιγγάρα 19΄, Κρμέντσικ 29΄. Η Λάρισα μείωσε με αυτογκόλ του Περέιρα στο 39΄.

Αντίπαλος των Θεσσαλονικέων στην προημιτελική φάση ήταν η Λαμία. Σε έναν ακόμη αγώνα στην Τούμπα πέτυχαν 5 γκολ, αν και δέχθηκαν δύο, ωστόσο αυτό το 5-2, με δύο γκολ από τον Τζόλη και από ένα των Σβαμπ, Ροντρίγο και Κρμέντσικ (Αντέτζο και Μπεχαράνο οι σκόρερ της Λαμίας), τους ήταν αρκετό για την πρόκριση, την οποία σφράγισαν με το 1-1 (Νινούα 14΄, Τζέιμς 52΄) της ρεβάνς στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας.

Στην ημιτελική φάση προέκυψε ντέρμπι με την ΑΕΚ, την οποία ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σε τρεις τελικούς! Στο πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στο 90΄, το φάουλ του Μουργκ που κατέληξε στα δίχτυα του Τσιντώτα, έδωσε στον ΠΑΟΚ τη νίκη και το προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό. Στη ρεβάνς της Τούμπας επιβεβαιώθηκε αυτό που συχνά λένε οι προπονητές, ότι στους διπλούς αγώνες ο πρώτος δεν είναι παρά το α΄ ημίχρονο. Κι αυτό γιατί, ενώ το ματς ήταν στο 0-0 έως το 69΄, η ΑΕΚ προηγήθηκε σε εκείνο το σημείο με την κεφαλιά του Κώστα Γαλανόπουλου και έδειξε ότι μπορούσε να στείλει το ματς τουλάχιστον στην παράταση. Όμως ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή με τους Κρμέντσικ στο 84΄ και Ζίβκοβιτς στο 6ο λεπτό του έξτρα χρόνου και να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.

Αναλυτικά όλοι οι αγώνες του ΠΑΟΚ στο φετινό Κύπελλο
6η Φάση
ΠΑΟΚ-Λάρισα 5-0
Λάρισα-ΠΑΟΚ 1-2

Προημιτελική Φάση
ΠΑΟΚ-Λαμία 5-2
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1

Ημιτελική Φάση
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1

Ολλανδός διαιτητής του τελικού
Ο 38χρονος Ολλανδός, Ντάνι Μακέλι ορίστηκε από την ΚΕΔ για να διευθύνει τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Μακέλι ανήκει στην κατηγορία Elite της UEFA και θα έχει ως βοηθούς τους συμπατριώτες του Χέσελ Στέεγκστρα, Γιαν ντε Βρις, ενώ 4ος ορίστηκε ο Καραντώνης. Στο VAR θα βρίσκεται ο επίσης Ολλανδός Κέβιν Μπλομ, με τον Πετρόπουλο και παρατηρητή τον Δάλλα.

Ο Μακέλι είναι γνώριμος στο ελληνικό κοινό, καθώς ήταν η «σφυρίχτρα» του περυσινού τελικό του Europa League ενώ τη φετινή σεζόν διεύθυνε το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, πέρυσι το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 στα Play Off Off και το Άρης-ΑΕΚ 2-2 στο Κύπελλο.

Το περασμένο καλοκαίρι είχε «σφυρίξει» και το Ολυμπιακός-Ομόνοια 2-0 για τα προκριματικά του Champions League.