(Βίντεο)-Τσίπρας: Αντιμετωπίζετε το παιδί σαν «βαλίτσα» – Ντροπή, το εσωτερικό σας να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας

«Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για το νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια».

Ως «κακοποιητή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να βάλει τέλος στο lockdown της Βουλής» και τον κατηγόρησε ότι μετατρέπει «το εσωτερικό πρόβλημα του σε πρόβλημα Δημοκρατίας».

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι διαπράττει «ένα λάθος χειρότερο από έγκλημα» και υπογράμμισε πως το νομοσχέδιό «δεν είναι πρόοδος, αλλά αναχρονισμός και είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια», καθώς αντιμετωπίζει το παιδί σαν «βαλίτσα».

«Κακοποιητής της Δημοκρατίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της παρέμβασής του ζήτησε να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

«Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο (σ.σ. κακοποιητής), γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε. Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

«Έτσι όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με πρόσχημα τη πανδημία, έτσι θέλετε να διαχειριστείτε και τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης; Με τη μέθοδο Νικολάου; Ή με τη μέθοδο Πέτσα ; Να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε ένα συνδυασμό των δυο μεθόδων. Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας αλλά επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε:

«Απαξιώνετε τη Βουλή, ακυρώνετε τον ελεγκτικό ρόλο των ΜΜΕ μοιράζοντας δημόσιο χρήμα και διαμορφώνετε ένα καθεστώς μονοφωνίας και αφωνίας. Μοιράζετε περαιτέρω ανενόχλητοι χρήμα σε ημέτερους και υλοποιείτε μια πολιτική που συνθλίβει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να ωφεληθεί μια μικρή επιχειρηματική ελίτ».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «κακοποίηση της Δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός να κρύβεται, να περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και να μην απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις, που αφορούν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας. Έχουμε καταθέσει 14, ούτε μια ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε. Με ποιο σκεπτικό; Έχετε δικαίωμα; Έγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε, πως θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής. Και από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τη Βουλή. Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία, δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας». 

«Την εσωκομματική σας αδυναμία να στοιχίσετε τους βουλευτές σας πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να τη μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας» επισήμανε και συνέχισε:

«Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή. Καλώ τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής. Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο. Σταματήστε να κακοποιείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλους περιορισμούς της δημοκρατίας. Από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της ΒουλήςΌταν επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας, και τη Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς». 

«Αναχρονιστικό και επικίνδυνο το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια»

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το οικογενειακό δίκαιο, σημείωσε πως «ο κ.  Μητσοτάκης αποφάσισε να «ρυθμίσει» εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της «συνεπιμέλειας». Πού είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;».

«Γιατί ο πρωθυπουργός με το νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ των γονέων; Γιατί, ενώ ο νομοθέτης διεθνώς θέλει να είναι ο δικαστής που θα αναζητεί σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του συγκεκριμένου παιδιού, έρχεται ο νομοθέτης του κ. Μητσοτάκη να τον δεσμεύσει και να του πει τι «πρωτίστως» ή «ιδίως» θα θεωρεί συμφέρον του παιδιού; Γιατί, εφόσον το σωματικό, υλικό, πνευματικό, ψυχικό και ηθικό συμφέρον του τέκνου το επιβάλλουν, να μην μπορεί ο δικαστής να εκδώσει την ανάλογη κρίση και να δεσμεύεται από απαράδεκτες επιταγές; Γιατί το «από κοινού» της γονικής μέριμνας διαστρεβλώνεται σε «εξίσου», λες και έχουμε να κάνουμε με κάποια περιουσιακή διαφορά; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ακόμη μισθολογικά και εργασιακά στη θέση που θα τους επέτρεπε να συμβάλουν εξίσου σε πολλές ανάγκες του παιδιού; Αλλά και οι ανάγκες του παιδιού δεν είναι όλες μετρήσιμες για να μπορεί να βρεθεί το ½ που θα πρέπει να συμβάλει ο καθένας. «Ισότιμα», ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα. Αλλά όχι «εξίσου». Γιατί εισάγοντας αυτό τον όρο, εισάγετε την υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας. Και επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτό όμως αντιμετωπίζει το παιδί σαν να είναι βαλίτσα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Εδώ δεν έχουμε μια σύγκρουση ανάμεσα σε μπαμπάδες και μαμάδες. Εδώ έχουμε μια επιλογή που απαξιώνει και ισοπεδώνει το παιδί. Το αντιμετωπίζετε σαν να είναι ένα κοινό υλικό απόκτημα, ένα παράρτημα των γονέων του. Το παιδί θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών του, και όχι οι γονείς στις ανάγκες του παιδιού τους. Αυτό ψηφίζετε σήμερα κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παραγνωρίζοντας όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Κων/πολης το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι ο ένας γονέας -συνήθως η μητέρα- και το τέκνο θα προστατεύονται απόλυτα και χωρίς κανενός είδους νομικούς αστερίσκους σε σχέση με τον κακοποιητή γονέα».

«Διαπράττετε ένα λάθος χειρότερο από έγκλημα. Φοβάμαι ότι πίσω από την εμμονή σας κρύβεται μεταξύ άλλων και ένας ιδιότυπος μισογυνισμός, αφού δεν λαμβάνετε υπόψη σας καθόλου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, αλλά και στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειας. Και κυρίως αγνοείτε τον αφανή χαρακτήρα πολλών κακοποιητικών συμπεριφορών εις βάρος τους. Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος αλλά αναχρονισμός και είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια» τόνισε ακόμα.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο κ. Τσιάρας απλά εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Είναι προσωπική του επιμονή και δέσμευση σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων. Το λιγότερο που θα περίμενα είναι να μη κρυφτεί πίσω από τον υπουργό του. Να έρθει στη Βουλή και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Αλλιώς να τροποποιήσει ριζικά το νόμο, όπως του ζητάνε βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: