Στο φίνις το μίνι ράλι του Χρηματιστηρίου

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Οι “σωματοφύλακες” της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκαναν για ακόμη μία φορά αισθητή την παρουσία τους σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε σημαντικές πιέσεις από επιλεγμένους τίτλους κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει τα επίπεδα των 880 μονάδων, για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα, αλλά και να επιστρέψει στις 890 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 888,41 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 874,92 μονάδων (-0,69%) και 890,35 μονάδων (-1,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 84,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 6,9 εκατ. τεμάχια.

Στο φίνις το μίνι ράλι του Χρηματιστηρίου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,80%, στις 2.151,31 μονάδες, ενώ στο +1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.362,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 567,49 μονάδες.

Ανά… δεκαήμερο, τον τελευταίο μήνα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις αντοχές των long στη ζώνη των 870-880 μονάδων, αλλά και τις τρεις φορές που έχει συμβεί αυτό τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν, κόντρα μάλιστα και στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Το σήμα γι’ αυτές τις άμυνες δόθηκε και σήμερα, όταν ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τα χαμηλά των 881 μονάδων περί τις 12:00, με τίτλους όπως ο ΟΤΕ, να λειτουργούν “πυροσβεστικά” για τις στηρίξεις της αγοράς, αλλά και να οδηγούν τον δείκτη και πάλι στις 890 μονάδες.

Παρά τις αντοχές όμως,  βασιζόμενη κυρίως στα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα, η αγορά θα χρειαστεί υπομονή για να τροφοδοτηθεί με νέους καταλύτες, οι οποίοι εντοπίζονται στην επανεκκίνηση του τουρισμού αλλά και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτοί οι δύο καταλύτες θα βελτιώσουν τις προσδοκίες για το ΑΕΠ φέτος, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά μετά από πάνω από μία δεκαετία υποεπενδύσεων. Άλλωστε, ακόμη και η Moody’s, την αξιολόγηση της οποίας για την ελληνική οικονομία αναμένουμε αύριο, επισήμανε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνάρτηση με την τακτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα αντιστρέψουν χρόνια υποεπενδύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Παραμένει η αισιοδοξία για την Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η αγορά ακολουθεί μια πλάγια κίνηση, με μικρές εξάρσεις πέριξ των 900 μονάδων, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν σχεδόν καθημερινά ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικές. Τις προηγούμενες ημέρες το αυτό επιβεβαίωσαν οι Bank of America και Moody’s, ενώ σήμερα και η Citigroup έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ.

Το ίδιο διαπιστώνει και το Bloomberg σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι βελτιωμένες προοπτικές της Ελλάδας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της αξιολόγηση στην Ελλάδα σε BB από BB-, ενώ Moody’s Investors Service εξέδωσε παρόμοια αναβαθμισμένη αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει θέσει στην άκρη τις μακροοικονομικές εξελίξεις και αναλώνεται σε δύο μέτωπα: το ένα είναι το εύθραυστο διεθνές κλίμα και το άλλο είναι το χτίσιμο των τεχνικών αναχωμάτων μετά από αρκετές εβδομάδες ανόδου. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι 860 μονάδες είναι το επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει καθοδικά ο Γενικός Δείκτης για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ σημείωσε άλμα 4,19%, με την Aegean και τη Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη 2,2% έκαστη. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Λάμδα, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΛΠ, Titan και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε απώλειες 2,26%, η Jumbo έχασε 1,89% και η Alpha Bank βρέθηκε στο -1,59%. Μάλιστα, η τελευταία διακίνησε 18 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 5,3 εκατ. μέσω πακέτου στην τιμή των 1,25 ευρώ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ Φουρλής και ΕΧΑΕ έκλεισαν αμετάβλητες.