Νήσοι Σολομώντα: Πάνω από 100 βόμβες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν σε αυλή

Εκατόν μία βόμβες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου έχουν ανακαλυφθεί σε μια αυλή ενός σπιτιού στη Χονιάρα, την πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντος στο νότιο Ειρηνικό. Τα βλήματα βρέθηκαν από έναν άντρα που έσκαβε μια τρύπα για ένα νέο σηπτικό σύστημα στην ιδιοκτησία του σε μια κατοικημένη περιοχή.

Μετά την ανακάλυψη, το τμήμα εκρηκτικών μηχανισμών της Αστυνομίας των Βασιλικών Νήσων Σολομώντος κλήθηκε και αφαίρεσε 101 βλήματα ύψους 105 χιλιοστών από την τοποθεσία. Η αστυνομία αναφέρει ότι αποθηκεύτηκαν με ασφάλεια ενώ έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την εκτόνωση των βομβών.

Το εύρημα είναι μέρος μιας καταστροφικής κληρονομιάς στον Ειρηνικό από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Χιλιάδες βόμβες ρίχτηκαν στα νησιά του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Σολομώντος, της Παπούα Νέα Γουινέα και του Παλάου, πολλές από τις οποίες απέτυχαν να εκραγούν. Αποθήκες πυρομαχικών ιδρύθηκαν επίσης σε όλα τα νησιά.

Νωρίτερα, αυτό το μήνα, δύο άνδρες σκοτώθηκαν όταν μια βόμβα του Β’ παγκόσμιου πολέμου εξερράγη σε μια κατοικημένη περιοχή στην Χονιάρα.

Ο Raziv Hilly και ο Charles Noda μαγείρευαν στην αυλή μιας κατοικημένης περιοχής για έρανο όταν η έκρηξη συνέβη στις 9 Μαΐου.

Πέρυσι, ένας Αυστραλός και ο Βρετανός συνάδελφός του που εργάζονταν σε ένα σχέδιο χαρτογράφησης πυρομαχικών στα Νησιά Σολομώντος σκοτώθηκαν από έκρηξη σε κατοικημένη περιοχή της Χονιάρα.

Υπήρξαν εκκλήσεις για την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την άρση του εξοπλισμού από τις χώρες του Ειρηνικού, σύμφωνα με τον Guardian.