ΠΑΤΡΑ: Η δράση «Το μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»

 

 

Το σωματείο μας, «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ» συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, πάντα αρωγός , βοηθός και υποστηρικτής των δράσεων και των εκδηλώσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Ο συμβολικός αυτός εορτασμός που γίνεται κάθε έτος την 18η Μαΐου, θεσμοθετήθηκε από το διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) προκειμένου να τονιστεί και ν’ αναδειχτεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία .
Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας το γεγονός ότι τα μουσεία είναι φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών , ενισχύοντας τη μόρφωση , την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης , την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών .

Το θέμα του εορτασμού για το 2021 , όπως επιλέχθηκε από το διεθνές συμβούλιο των μουσείων (ICOM) , αποτελεί αφορμή σκέψης και προβληματισμού για την στενότερη σύνδεση των φορέων του πολιτισμού και της ιστορίας με την κοινωνία που σταδιακά επανακινεί και ανακάμπτει από την πανδημία .
Η επανεκκίνηση αυτή αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού και επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων μας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας , μιας και όλοι μας καταλάβαμε ότι η ύπαρξη μας θα κρέμεται πάντα από μια λεπτή κλωστή και θα εξαρτάται –δυστυχώς – και από τυχαία γεγονότα , όπως αυτό της πρόσφατης πανδημίας.

Η επαναλειτουργία των Μουσείων και των ιστορικών αρχαιολογικών χώρων θα βοηθήσει την ανάκαμψη του πολιτισμού και της δημιουργικής σκέψης . Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε τα μουσεία να μην είναι μόνο μια στατική έκθεση πολιτιστικών αντικειμένων , τοπικού χαρακτήρα, αλλά «ζωντανοί» οργανισμοί που αλληλεπιδρούν και αλληλεπικοινωνούν μεταξύ τους αναβαθμίζοντας τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας σε ψηφιακό επίπεδο μέσω των κοινωνικών ηλεκτρονικών δικτύων του παγκόσμιου ιστού , προσελκύοντας το ενδιαφέρον και της νέας γενιάς που είναι υπερδικτυωμένη .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Σωματείου «Οι φίλοι του Νέου
Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών»

Ο πρόεδρος Ο γραμματέας

 

Νικόλαος Θ. Δούρος Χρήστος Μούλιας