Νέο “όχι” των ΗΠΑ στο τρίτο σχέδιο δήλωσης του ΟΗΕ για τον ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση

Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σήμερα, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον “τερματισμό της βίας” και την “προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών”, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία υποβλήθηκε χθες το βράδυ ενώπιον των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί σήμερα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως “δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση” του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης.

Το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, εξέφραζε “τη βαθιά ανησυχία” του Συμβουλίου μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις “πιθανές εκδιώξεις” οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των “μονομερών ενεργειών” που επιδεινώνουν την ένταση.

Η δήλωση χαιρέτιζε, επίσης, τις διεθνείς προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ και επαναλάμβανε τη στήριξη του Συμβουλίου σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν “το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά”, σε “σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή”.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διεξάγει τρεις έκτακτες συνεδριάσεις με επίκεντρο τη σύρραξη, την τελευταία την Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ