Τουρκία: Με το ξίφος του Ιμάμη στην Αγιά Σοφιά το «δεξί χέρι» του Ερντογάν – Τον… πετσοκόβει αυτοεξόριστος καθηγητής

Την εμφάνιση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς με σπαθί μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σχολίασε καυστικά, o ανεξάρτητος Τούρκος καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας Mεχμέτ Εφέ Τσαμάν, που ζει αυτοεξόριστος στον Καναδά.

«Ο Πρόεδρος της «Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων» του τουρκικού κράτους (ανώτατη ισλαμική αρχή της Τουρκίας), Αλί Ερμπάς παρέδωσε ένα κήρυγμα Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που μετατράπηκε σε τζαμί πριν από λίγο καιρό, κρατώντας σπαθί στο χέρι. Ένα σαφές «μήνυμα ειρήνης» έγραψε ο Τσαμάν, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

Ο Τσαμάν, εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Νέας Γης (Newfoundland), είναι από τις λίγες φωνές στην Τουρκία που τολμούν και επικρίνουν δημόσια και ευθέως τις τακτικές της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και αποτελεί «κόκκινο πανί» από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, αλλά και από την κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Τον περασμένο Ιούλιο, η τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε εκ νέου την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, στο πλαίσιο των νεοοθωμανικών ονειρώξεων του προέδρου Ερντογάν.