Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις στην πολιτοφυλακή αλ-Κανίγιατ και στους αρχηγούς της

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε βάρος της λιβυκής πολιτοφυλακής Κανίγιατ, λέγοντας ότι όσοι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο στη Λιβύη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η πολιτοφυλακή Κανίγιατ σκορπούσε τον τρόμο επί πέντε χρόνια μέχρι το 2020, βασανίζοντας και δολοφονώντας αθώους ανθρώπους στην Ταρχούνα, μια πόλη κοντά στην Τρίπολη όπου ανακαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε σήμερα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στην ομάδα πολιτοφυλάκων και στους δύο αρχηγούς της. Θα λογοδοτήσουν για τις ωμότητες αυτές”, δήλωσε ο Ράαμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν μονομερώς στη μαύρη λίστα την πολιτοφυλακή και τους αρχηγούς της, αφότου η Ρωσία απέτρεψε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν από την οργάνωση αυτή.

Η πολιτοφυλακή Κανίγιατ, με επικεφαλής τα μέλη της οικογένειας αλ-Κάνι, συμμάχησε με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και τον βοήθησε να κάνει μια αποτυχημένη επίθεση που διήρκησε 14 μήνες στην Τρίπολη, η οποία άρχισε τον Απρίλιο του 2019.

Ο Μοχάμεντ αλ-Κάνι και η πολιτοφυλακή του Κανίγιατ πήραν τον έλεγχο το 2015 της πόλης, 80 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, και ορκίστηκαν υποταγή στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης και αντίπαλο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

Μετά την ανακατάληψη της Ταρχούνα από τις δυνάμεις στην GNA τον Ιούνιο του 2020, ανακαλύφθηκαν εκεί αρκετοί μαζικοί τάφοι. Βρέθηκαν περισσότερες από εκατό σοροί.

“Οι νέες αυτές κυρώσεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λιβύη θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες”, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής Τζέιμς Κλέβερλι.

“Το κλίμα ατιμωρησίας που συνεχίζει να υφίσταται στη Λιβύη πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα”.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στη βία μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με χιλιάδες πολιτοφύλακες να πολεμούν για τον έλεγχο εδαφών, στα οποία οι πολιτικές αρχές αγωνίζονται να επιβληθούν.