Παλεύει για την αντίδραση το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει αντοχές στη ζώνη των 890 μονάδων, καθώς και σήμερα καταφέρνει να θέσει υπό έλεγχο τις πιέσεις του, αλλά και να προσπαθεί την τελευταία ώρα να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί από χτες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,12% στις 895,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.173,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,70% στις 584,46 μονάδες.

Παλεύει για την αντίδραση το Χρηματιστήριο
Σημαντική τελικά αποδεικνύεται η στήριξη των 2.130 μονάδων στον FTSE 25, ο οποίος μόλις είδε τα επίπεδα να απειλούνται ενεργοποίησε τις άμυνές του και μάζεψε τις απώλειες. Η διάσπαση των 2.130 μονάδων θα επιτάχυνε τις πιέσεις, με το επόμενο επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται στις 2.050 μονάδες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κύρια στήριξη στον γενικό δείκτη είναι στις 860 μονάδες, εντούτοις ο δείκτης δείχνει αντοχές και στις 880 και 870 μονάδες τον τελευταίο μήνα.

Ζητούμενο η αντίδραση των τραπεζών

Από τις 7 Μαΐου, όταν ο τραπεζικός δείκτης προσέγγισε ενδοσυνεδριακά τις 640 μονάδες άρχισε η διορθωτική πορεία του κλάδου, με μέχρι τώρα να έχει καταγράψει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μαζί με την σημερινή πτώση, οι απώλειες πλησιάζουν το 10%, με τον κλάδο να έχει σαφώς εισέλθει σε ένα πτωτικό κανάλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε και από τη διεθνή πτώση και από τις προσδοκίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, από τον MSCI.

Το ζητούμενο επομένως είναι η αντίδραση, καθώς ο κλάδος είναι αυτός που δίνει κατά βάση τον ρυθμό στη Λ. Αθηνών. Και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η αντίδραση αυτή δεν θα έρθει, ή δεν θα έχει βάση και θεμέλια, εάν δεν ολοκληρωθούν οι μετοχικές ανακατατάξεις σε επιλεγμένους τίτλους. Μέχρι τότε η μεταβλητότητα θα είναι έντονη, επηρεάζοντας σημαντικά ολόκληρη την αγορά.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι εγχώριοι αναλυτές διαχωρίζουν τις προοπτικές του κλάδου σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, με τις πρώτες να είναι αρνητικές και τις δεύτερες θετικές. Η τρέχουσα εικόνα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη μακροπρόθεσμη, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει και οι ξένοι αναλυτές, δεδομένου ότι ο κλάδος προχωρά με γοργά βήματα στην εξυγίανσή του, με το 2021 να είναι ένα έτος ορόσημο για ορισμένες τράπεζες καθώς θα καταφέρουν να μειώσουν τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έδωσε το σήμα της αντίδρασης με κέρδη 3,16%, με τον Ελλάκτωρ,την Τέρνα Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΠΑΠ και την Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Titan.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο παραμένει με απώλειες 3,14%, ενώ Eurobank, Εθνική και Aegean σημειώνουν πτώση ανώτερη του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή.