Μικρά κέρδη για τα futures της Wall μετά την κατρακύλα της Τετάρτης

Με μικρά κέρδη κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street υποδεικνύοντας μια προσπάθεια αντίδρασης μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, αυξάνοντας τα επιτόκια.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones προσθέτουν μόλις 20 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 κερδίζουν 35 μονάδες. Τα futures του Nasdaq ενισχύονται κατά 113 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2008.

Το ράλι των τιμών έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να μετριάσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας και σταδιακά να αυξήσει τα επιτόκια της ώστε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida επιχείρησε να αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι θα χρειαστεί να περάσει “κάποιος χρόνος” ώστε η οικονομία να είναι αρκετά δυνατή για να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να εξετάζει την απόσυρση της υποστήριξης της.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν πάντως τις έντονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο μετά το άλμα του Μαρτίου κατά 1,0%. Στο 12μηνο μέχρι τον Απρίλιο, ο δείκτης σκαρφάλωσε 6,2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από την αναδιατύπωση της έρευνας το 2010 και ακολούθησε το άλμα του Μαρτίου κατά 4,2%.

Από την αγορά εργασίας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αρχική αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδας καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την κρίση του 2020.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για τα πολιτειακά επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 473.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου από 507.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 490.000.