Μεγάλη αύξηση επενδύσεων τη διετία 2021- 2022

Του Τάσου Δασόπουλου

Αύξηση επενδύσεων κατά 5,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με “όχημα” τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας παραπάνω από 55% του επενδυτικού κενού των 9,7 δισ. ευρώ που παρουσίαζε η χώρα μέχρι και το 2019.

Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% το 2021 και 15,1% το 2022, έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 7% το 2021 και 30,3% για το 2022 που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που έστειλε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Η διαφορά τόσο για το τρέχον, όσο και για το επόμενο έτος οφείλεται στο ότι η Επιτροπή υπολογίζει την αύξηση των επενδύσεων με βάση μια γραμμική, δηλαδή ισόποση για κάθε χρόνο, απορρόφηση τόσο των επιχορηγήσεων ύψους 18 δισ., όσο και των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα. Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η αύξηση των επενδύσεων θα κορυφωθεί το 2022, όταν θα εισρεύσουν κονδύλια επενδύσεων που θα έχουν ξεκινήσει με εθνικούς πόρους μέσα στο 2021, αλλά η χρηματοδότησή τους θα αρχίσει να καλύπτεται με κοινοτικούς πόρους, από τον επόμενο χρόνο.

Πιο χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη των επενδύσεων ως απόλυτα ποσά. Οι επενδύσεις το 2020 παρά την πανδημία ήταν 18,4 δισ. ευρώ, με τη μείωση σε σύγκριση με το 2019 να περιορίζεται στο 0,6%. Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αυξηθούν για φέτος κατά 2,4 δισ. ευρώ και κατά 3,2 δισ. ευρώ, το 2022. Αυτό σημαίνει ότι για τη διετία 2021-2022 οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το επενδυτικό κενό που φτάνει σε ετήσια βάση κοντά στα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθεί σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 55%. Συνεπώς για το σύνολο της περιόδου 2021-2026 το επενδυτικό κενό θα καλυφθεί και με το παραπάνω.

Ώθηση και από την αναβαλλόμενη κατανάλωση

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται για πρώτη φορά αναφορά και για στην αναπτυξιακή ώθηση που μπορεί να δώσει η αναβαλλόμενη κατανάλωση από το δεύτερο μισό του 2021, αλλά πολύ περισσότερο το 2022, όταν πλέον θα έχει αρθεί η μεγάλη πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων. Η αποταμίευση στους μήνες της πανδημίας αυξήθηκε σε ένα ποσοστό που κυμάνθηκε από το 11%, έως και το 14% ανάλογα με τη χώρα. Ωστόσο, στην ανάλυση που κάνει η Κομισιόν τονίζει ότι το ποσοστό των συσσωρευμένων καταθέσεων που θα τονώσει την κατανάλωση μετά τη μερική και ολική άρση των περιοριστικών μέτρων, θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τη μετά τον κορονοϊό εποχή. Σημειώνεται πάντως, ότι ένα μέρος των καταθέσεων προέρχεται από μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα της κατανάλωσης λόγω των περιορισμών.

Με βάση τα στοιχεία για την Ελλάδα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο έχουν συγκεντρωθεί, κυρίως λόγω της πανδημίας, καταθέσεις ύψους 22 δισ. ευρώ. Το 57% από αυτές, (περίπου 12,5 δισ. ευρώ) είναι από νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ είναι από επιχειρήσεις. Οι προσδοκίες για την αύξηση της κατανάλωσης -τουλάχιστον για φέτος- συγκεντρώνονται κυρίως στην ανάλωση μέρους των καταθέσεων των νοικοκυριών, μετά το άνοιγμα της αγοράς. Ποιο ποσοστό αυτό για πόσο διάστημα και πότε θα φανεί το επόμενο διάστημα με τη σταδιακή άρση των περιορισμών, στους διάφορους οικονομικούς κλάδους.