Χρηματιστήριο: Με ενδοσυνεδριακό ριμπάουντ… ξανά στις 900 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ισχυρά στηρίγματα στη ΔΕΗ, στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρήκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να ανατρέψει το πρωινό -1,64% και να κλείσει θετικά, χωρίς όμως να διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 899,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 880,03 μονάδων (-1,64%) και 903,67 μονάδων (+1%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1.8 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με ενδοσυνεδριακό ριμπάουντ... ξανά στις 900 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,43%, στις 2.180,45 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.373,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 583,73 μονάδες.

Πήραν τα ηνία οι ενεργειακές

Αφού ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε ούτε σήμερα να ανακάμψει πλήρως… μόνο κατά το ήμισυ, τα ηνία της αγοράς κράτησαν κυρίως οι ενεργειακές μετοχές, με τη ΔΕΗ επικεφαλής, και όχι μόνο. Η ενεργοποίηση των αγοραστών μάλιστα σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν διορθώσει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο έδωσε το έναυσμα της αντίδρασης περισσότερων τίτλων, αλλά και κράτησε τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 900 μονάδων. Και συνέπεσε με την ανάκαμψη και των διεθνών αγορών.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η εικόνα που έδειξε σήμερα η αγορά επιβεβαιώνει τα χαρτοφυλάκια δύο ταχυτήτων που μάχονται και δυσκολεύονται να συνυπάρξουν το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ. Από τη μία πλευρά είναι οι βραχυπρόθεσμοι που θέλουν να πάρουν μέρος των κερδών τους και να συγκρατήσουν την αγορά εωσότου βρουν καλύτερα σημεία εισόδου και από την άλλη πλευρά οι μακροπρόθεσμοι που λειτουργούν ως σωματοφύλακες κατά τις δύο περιόδους που απειλήθηκε η επαφή με τις 900 μονάδες το προηγούμενο διάστημα.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές. Εντούτοις, οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχουν αναθαρρήσει τους βραχυπρόθεσμους να προκαλούν νευρικότητα με τις κινήσεις μεγιστοποίησης του κέρδους τους. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι, κυρίως ξένοι, που αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους την αβεβαιότητα που προκάλεσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Θα επηρεάσει το πιθανό tapering την Ελλάδα;

Μετά και τα τελευταία στοιχεία από τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, οι επενδυτές έδειξαν να ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και μετριάζοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων. Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, καθώς θα αυξηθεί το κόστος χρήματος σε μια περίοδο που οι κυοφορούμενες επενδύσεις χρειάζονται νέα και φθηνά κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που παραπέμπουν στα γεγονότα του 2013 (και αρχών του 2014), όταν η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης (tapering), προκαλώντας τεκτονικές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Και το βασικό ερώτημα είναι πως θα μπορούσε η ελληνική αγορά να επηρεαστεί από ένα τέτοιο σενάριο, την ώρα που ναι μεν θεωρείται αναδυόμενη αγορά, αλλά η παρουσία του ευρώ προσδίδει χαρακτηριστικά, όπως εκείνα των ανεπτυγμένων.

Η Ελλάδα, ως μία ρηχή και περιφερειακή αγορά, μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων, εντούτοις θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι ο κοινός παρονομαστής στις επενδυτικές επιλογές είναι η αποφυγή κινδύνων. Εάν η Ελλάδα επιμείνει στο μέτωπο της διασφάλισης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, μέσα από τη γνωστή οδό των μεταρρυθμίσεων και της ορθής διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σαφώς οι αναταράξεις που πιθανόν να δεχτεί, θα είναι ηπιότερες σε σχέση με πιο ευάλωτες αγορές.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +4,07% που κατέγραψε, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ να την ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Πειραιώς και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκελισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, Βιοχάλκο, Eurobank και Aegean ήταν η “τριάδα” που συγκράτησε την άνοδο του γενικού δείκτη, αφού σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, με τον Φουρλή και την Εθνική να χάνουν 1,54% και 1,36% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Titan, ενώ ο Σαράντης έκλεισε αμετάβλητος.