Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, αλλά με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, παρά τη νευρικότητα που προκάλεσαν στις τάξεις των επενδυτών τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και ΗΠΑ καθώς και αυτά για την πορεία της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για το 2021 εκτιμά η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,2% φέτος και κατά 4,4% το 2022, ενώ η οικονομία της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3% φέτος και κατά 4,4% το επόμενο έτος. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, τις οποίες παρουσίασε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εξακολουθήσουν να διαφέρουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά οι οικονομίες όλων των κρατών μελών αναμένεται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022.

Παρά την αισιοδοξία που δημιούργησαν οι προβλέψεις της Κομισιόν, την αγοραστική διάθεση των επενδυτών έκοψαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο στη Γερμανία, που επιβεβαίωσαν τα αρχικά στοιχεία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 2% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με την εθνική μέτρηση, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Εναρμονισμένες με τα πρότυπα της ΕΕ, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% (σε εθνικά πρότυπα) και 0,5% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα. Η πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί προκάλεσαν πρόβλημα στη συγκέντρωση των τιμών ξανά τον Απρίλιο, καθώς αρκετά προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενέτειναν και τα στοιχεία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε στο α΄ τρίμηνο καθώς το νέο lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού, έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.

Η οικονομία συρρικνώθηκε 1,5% στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Η οικονομία έχει έκτοτε επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει η οικονομία του ΗΒ να αναπτυχθεί 7,25% φέτος.

Πρόσθετη νευρικότητα στις αγορές επέφερε η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να σκαρφαλώνουν καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στο 4,2% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο 3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Η άνοδος του πληθωρισμού σε Γερμανία και ΗΠΑ αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους και σε σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών τους νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη.

Ωστόσο, τα θετικά νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων βοήθησαν ώστε τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν ανοδικά.

Δείκτες

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,3% στις 437,92 μονάδες, με τον κλάδο του πετρελαίου και αερίου να ηγείται των κερδών με άνοδο 2% εν μέσω της ανόδου των τιμών του αργού. Στον αντίποδα ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε απώλειες 1,4%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,20% στις 15.150,22 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε 0,19% υψηλότερα στις 6.279,35 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.004,63 μονάδες, με άνοδο 0,82%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 9.007,70 μονάδες, ενώ με ανάλογη άνοδο τερμάτισε και ο ιταλικός FTSE MIB, στις 24.452,93 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Allianz ανακοίνωσε ότι τα έσοδα κινήθηκαν χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ασφαλειών ζωής-υγείας, ατυχημάτων και ακινήτων. Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,57 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,40 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020, και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 45% στα 3,34 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ, από τα 42,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Bayer AG ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις ενώ υποστήριξε τις προοπτικές της για το έτος. Ο γερμανικός όμιλος φαρμακευτικών και χημικών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,09 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,49 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Η Commerzbank από τη μεριά της βελτίωσε τις προοπτικές εσόδων της για το έτος, μετά από τα απροσδόκητα κέρδη που κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο, υποστηριζόμενα από τα ισχυρά έσοδα και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Η τράπεζα τόνισε πως τα κέρδη της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών 291 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.