Η εναλλακτική πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α για τον προϋπολογισμό

Είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος μέχρι το 2009 ήταν 70 % και το 30% απο τους δημότες μέσω της τοπικής φορολογίας .Τώρα το 70% το πληρώνουν οι δημότες και το 30% το κράτος .
ΟΙ προϋπολογισμοί υπόκεινται στο έλεγχο του παρατηρητηρίου και πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι .
Δεν είχαμε αυταπάτες ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα με την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης .
Όμωςπροτιμήσαμε να καταθέσουμε πρόταση προσφέροντας κάποια οικονομική βοήθεια στους άπορους και τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία,με περικοπή εξόδων από την ΔΗΚΕΠΑ της οποίας η επιχορήγηση ήταν υπερβολικά μεγάλη (600.000) ενώ υπάρχουν δήμοι με 150.000 πληθυσμό που οι Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις παίρνουν λιγώτερο από το 1/3 που παίρνει η αντίστοιχη της Αιγιάλειας .
Δεν καταθέσαμε από κοινού με τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κοινή πρόταση ,γιατί ανεξάρτητα ότι σε κάποια σοβαρά θέματα όπως άρδευση ,δημοτικά τέλη είχαμε συμφωνήσει να τα στηρίξουμε μαζί, για τον προϋπολογισμό δεν είχαμε κοινές απόψεις και αυτό είναι φυσικό αφού είμαστε παρατάξεις με διαφορετικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσανατολισμό.
Αυτό δεν αποκλείει διαδικαστικές συγκλίσεις στο μέλλον.
Επίσης δεν περιοριστήκαμε στον απλό καταγγελτικό λόγο και την καταψήφιση απλώς του προϋπολογισμού γιατί αυτό δεν θα έδινε τίποτα στους δημότες αφού ο προϋπολογισμός και να καταψηφιστεί περνάει και με ελάχιστες ψήφους αν δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση .
Η απόφασή μας να καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση επι ενός κωδικού όπως εν προκειμένω του κωδικού που αφορά δαπάνες της ΔΗΚΕΠΑ χωρίς την αποδοχή του υπόλοιπου προϋπολογισμού της οικονομικής επιτροπής ,δεν έγινε δεκτή κατά παράβαση του νόμου 4623/2019 που αναφέρει επί λέξει :
“Σε περίπτωση που
τροποποιούν κωδικούς αριθμούς εσόδων και δαπανών, θα πρέπει να διασφαλίζεται
πάντοτε η ισοσκέλιση τουλάχιστον του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην
παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου”.
Επίσης η πρόταση μας συνοδεύτηκε από αρνητική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου η οποία ισχυρίστηκε εντελώς λανθασμένα ότι η μείωση των δαπανών σε βάρος της ΔΗΚΕΠΑ και υπέρ των απόρων και των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί οι δαπάνες για την ΔΗΚΕΠΑ έχουν προκύψει από απόφαση της οικονομικής επιτροπής και αυτό δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
Η δημοτική αρχή που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση του προϋπολογισμού με την κατάθεση ένστασης για να μην μειωθούν τα δημοτικά τέλη που ψήφισε η αντιπολίτευση , φρόντισε να δεσμεύσει τους περισσότερους κωδικούς Όμως για την ΔΗΚΕΠΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η επιχορήγηση της ΔΗΚΕΠΑ εφόσον έρχεται ενσωματωμένη στον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο, την τελική έγκριση την έχει το δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με τον νόμο 4735/2020.
Επίσης η δαπάνη της ΔΗΚΕΠΑ η οποία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν είναι υποχρεωτική δαπάνη,αλλά δυνητική .Ακόμα η συστατική πράξη της ΔΗΚΕΠΑ αναφέρει σαν ετήσια επιχορήγηση το μισό της σημερινής .
Αν και δεν ήταν δεσμευτική η εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου όμως δημιουργεί ερωτηματικά η αυθαίρετη ερμηνεία των νόμων από πλευράς της .
Τελικά η πρόταση μας με όλα τα εμπόδια κατά παράβαση των νόμων δεν πέρασε αφού δεν υποστηρίχτηκε και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ήταν μια πρόταση που δίκαια αφαιρούσε υπερβολικές δαπάνες για την ΔΗΚΕΠΑ ,που ήταν κατά 20% μεγαλύτερες από αυτές του 2020 ,κατά 35,14% μεγαλύτερες από την επιχορήγηση του 2019 και κατά 81,92% μεγαλύτερη από των προηγουμένων του 2019 ετών,την ίδια στιγμή που τα άλλα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία δεν έπαιρναν τίποτα και οι δύσκολες εποχές που περνούν οι δημότες απαιτούν άλλες προτεραιότητες.
Στον προϋπολογισμό της ΔΗΚΕΠΑ διαπιστώσαμε μεγάλη διαφορά ως προς την σχέση προϋπολογισμού και πραγματοποίησης δαπανών ,ο δε προϋπολογισμός που κατατέθηκε προς ψήφιση προέβλεπε μεγάλες δαπάνες για απευθείας αναθέσεις και γενικά μεγάλα ποσά,αόριστα και αμφιβόλου αποτελέσματος.
Ο προϋπολογισμός γενικά δεσμεύει εκατομμύρια ευρώ για μεταφορά των απορριμμάτων σε βάρος των αναγκών των δημοτών και τα χρήματα αυτά προέρχονται από αιματηρή φορολογία τους .
Αυτή άραγε ήταν η λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων που υποσχόταν προεκλογικά ο κ. Δήμαρχος;
Η Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) θα συνεχίσει να αποκαλύπτει αυτή την αναχρονιστική και φοροεισπρακτική πολιτική και θα στέκεται στο πλευρό του δημότη με δημιουργικές προτάσεις και διεκδικητικούς αγώνες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο