Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο – Βιομηχανία fake news ο ΣΥΡΙΖΑ

Για το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα φέρει μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha 98,9 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή

Ο υπουργός τόνισε πως δεν καταργείται το οκτάωρο ούτε η πενθήμερη εργασία, ενώ το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες κακών εργοδοτών με την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας απασχόλησης. Ενώ επισήμανε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που χρήζει βελτίωσης αλλά είναι και η εγγύηση για τα δικαιώματα του εργαζομένου.

Εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης ότι προχωρεί μια ρύθμιση η οποία ίσχυσε πιλοτικά το 2011. Με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας θα δηλώνονται οι υπερωρίες και είναι μια διαδικασία που «σέβεται τον εργαζόμενο και ελέγχει τον εργοδότη»

Ενώ επισήμανε: «Δεν καταργείται το οκτάωρο ούτε η πενθήμερη εργασία, πολύ απλά το νομοσχέδιο αυτό την κατοχυρώνει»

Βιομηχανία fake news ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με τις αντιδράσεις και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Ο Σύριζα είναι μια βιομηχανία ψεμάτων. «Στο σημείο του νομοσχεδίου που αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο ισχύει από το 1990 και είναι μια ρύθμιση που έγινε με τη συμφωνία ων συνδικάτων. »

“Με βάση αυτή τη ρύθμιση που εξακολουθεί να ισχύει και εφαρμόζεται σε συμφωνία με τα συνδικάτα σε εταιρίες όπως είναι ο ΟΤΕ, ο Παπαστράτος, η ΗΒΗ, στη συνέχεια ήρθαν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μαζί με τους ξενοδόχους και υπέγραψαν σύμβαση από το 2013 η οποία ανανεώνεται έκτοτε και τώρα μου ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να έρθω και να την κηρύξω υποχρεωτική, αυτοί λοιπόν διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους Ότι κακώς το πνεύμα αυτής της διάταξης υπάρχει μέσα στον νόμο ότι κακώς το πνεύμα αυτής της διάταξης υπάρχει μέσα στον νόμο – Είναι μια τροποποίηση την οποία έχουν υπογράψει Κατσέλη και Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου”

Υπάρχουσες διατάξεις και νέες
Σύμφωνα με τις παλιές και τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: “Μένουν οι διατάξεις της νομοθεσίας αυτής που ισχύει ήδη και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, απλά προσθέτουμε ότι εκεί που δεν υπάρχουν συνδικάτα μπορεί ο εργαζόμενος με δικό του αίτημα – για δικούς του λόγους – να ζητήσει εαν επιθυμεί να δουλέψει περισσότερο από Δευτέρα έως Πέμπτη και να κάθεται την Παρασκευή”

“Σε πολλές επιχειρήσεις θα το ήθελαν και η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί: Στις μεταλλουργίες πχ δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια διευθέτηση”.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι ισχύει ήδη σε κάποιες Τράπεζες: Δηλώνει έλευση στην εργασία ο εργαζόμενος και αποχώρηση μετά – Δηλώνει τις υπερωρίες του. Αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχει μπει στο «Ταμείο Ανάκαμψης» ο εκσυγχρονισμός αυτός και η ψηφιοποίηση της εργασίας. Η βάση είναι το 8ωρο και το πενθήμερο – 40ωρο ανά βδομάδα και θα παραμείνουν. Οι υπερωρίες τώρα, δεν κατήργησαν ποτέ το 8ωρο. Οι υπερωρίες παραμένουν, και πληρώνονται: Αυξάνουμε τον αριθμό των υπερωριών απλώς τώρα, ανά χρόνο, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες.

Γονική άδεια
“Για πρώτη φορά”, συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας, “ρυθμίζουμε τα θέματα των γονικών αδειών με τόσο θαρραλέο τρόπο”, αναφέροντας ως παράδειγμα πως οι πατέρες παίρνουν 14 ημέρες άδεια, ενώ τώρα έχουν δύο. Επίσης, ένας πατέρας δεν μπορεί να απολυθεί για έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του. Η γονική άδεια είναι επιδοτούμενη για δύο μήνες, τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα.

Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας