Εσπρέσο ή καπουτσίνο; Τι αποκαλύπτει ο καφές που πίνετε για την πίεση και την καρδιά σας

Σε μια παγκόσμια πρώτη μελέτη 390.435 ανθρώπων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν αιτιώδεις γενετικές ενδείξεις ότι η καρδιακή υγεία –όπως αποτυπώνεται στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό- επηρεάζει την κατανάλωση καφέ.

Στη μελέτη που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το SAHMRI και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η επιστημονική ομάδα βρήκε ότι οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση, στηθάγχη και αρρυθμία είναι πιο πιθανό να πίνουν λιγότερο καφέ, ντεκαφεϊνέ ή να αποφεύγουν γενικώς τον καφέ σε σύγκριση με όσους δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Τα στοιχεία μάλιστα βασίστηκαν στη γενετική.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και Διευθύντρια στο Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας του Πανεπιστημίου, Δρ. Elina Hyppönen δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θετικό εύρημα που δείχνει ότι τα γονίδια ρυθμίζουν ενεργά την ποσότητα του καφέ που πίνουμε και μας προστατεύουν από την υπερβολική κατανάλωση.

«Οι άνθρωποι πίνουν καφέ για διάφορους λόγους –είτε ως τονωτικό όταν αισθάνονται κουρασμένοι, είτε απλώς επειδή αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Αυτό που δεν αναγνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα ρυθμίζουν από μόνοι τους τα επίπεδα της καφεΐνης που καταναλώνουν βάσει των τιμών της αρτηριακής τους πίεσης, πράγμα που πιθανόν να είναι αποτέλεσμα ενός προστατευτικού γενετικού μηχανισμού», εξηγεί η καθηγήτρια και συνεχίζει:

«Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που πίνει πολύ καφέ πιθανότατα είναι πιο ανθεκτικός γενετικά στην καφεΐνη, συγκριτικά με κάποιον που πίνει πολύ λίγο. Αντίθετα, ένας άνθρωπος που δεν πίνει καφέ ή που πίνει μόνο ντεκαφεϊνέ είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπής σε ανεπιθύμητες παρενέργειες της καφεΐνης και πιο ευάλωτος στην υψηλή αρτηριακή πίεση».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Βρετανική Βιοτράπεζα, οι ερευνητές εξέτασαν την συνηθισμένη κατανάλωση καφέ σε 390.435 ανθρώπους, συγκρίνοντάς τη με τα βασικά επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης και τον βασικό καρδιακό ρυθμό. Οι αιτιώδεις σχέσεις προσδιορίστηκαν μέσω της μενδελιανής τυχαιοποίησης.

Για την καθηγήτρια Hyppönen, η ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε είναι πιθανότατα ένας δείκτης της καρδιακής μας υγείας. «Είτε πίνουμε πολύ καφέ, είτε λίγο είτε τον αποφεύγουμε εντελώς, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η γενετική καθοδηγεί τις αποφάσεις μας προκειμένου να προστατεύσουμε την καρδιακή μας υγεία. Αν το σώμα μας λέει να μην πιούμε έναν ακόμη καφέ, πιθανότατα υπάρχει λόγος», καταλήγει η ειδικός. Ακούστε, λοιπόν, το σώμα σας, είναι πιο συντονισμένο με την υγεία σας από ό,τι πιστεύετε.