Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Οι 6 στους 10 Ιάπωνες θέλουν την ακύρωσή τους

Επιφυλάξεις διατυπώνει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, κι ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για τη διεξαγωγή τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, περίπου το 60% των πολιτών στην Ιαπωνία θέλουν την ακύρωσή τους, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η Ιαπωνία έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και άλλες περιοχές μέχρι τα τέλη Μαΐου, επιχειρώντας να περιορίσει την εκθετική αύξηση του κορωνοϊού, μετά και τη διασπορά των μεταλλάξεων. Το ιατρικό προσωπικό προειδοποιεί ότι οι υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που καθυστέρησαν εδώ και έναν χρόνο λόγω της πανδημίας, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και οι διοργανωτές τονίζουν ότι θα υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας αθλητών και επισκεπτών.

Η έρευνα, που έγινε μεταξύ 7 και 9 Μαΐου από τον συντηρητικό Yomiuri Shimbun έδειξε ότι το 59% των πολιτών θέλει την ακύρωση των Αγώνων, έναντι 39% που θέλουν τη διεξαγωγή τους. Η επιλογή της αναβολής δεν προσφέρθηκε, καθώς έχει αποκλειστεί από τη ΔΟΕ.

Τι θα γίνει με τους θεατές

Ωστόσο, το 23% των πολιτών που θέλουν τη διεξαγωγή των Αγώνων, ζητούν να μην υπάρχουν θεατές. Οι ξένοι θεατές έχουν αποκλειστεί, ωστόσο η οριστική απόφαση για την παρουσία κοινού θα ληφθεί τον Ιούνιο.

Άλλη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Σαββατοκύριακο το TBS News βρήκε ότι το 65% των πολιτών ζητά την ακύρωση ή αναβολή των αγώνων, με το 37% να ζητά ακύρωση και το 28% αναβολή.

Λιγότερο από 70 ημέρες πριν την έναρξη, η ΔΟΕ και η Ιαπωνική κυβέρνηση μοιάζουν να στέλνουν θολά μηνύματα για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για τη μοίρα των αγώνων.