Ρωσία: Η αναστολή πτήσεων προς Τουρκία είναι τιμωρία για τη στήριξή της στην Ουκρανία, πιστεύει το 41% των πολιτών

Το 41% των Ρώσων θεωρούν ότι η απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση να αναστείλει την αεροπορική σύνδεση με την Τουρκία, επικαλούμενη λόγους πανδημίας, είναι πολιτική απόφαση που συνιστά “επιθυμία να τιμωρηθεί η Τουρκία για την υποστήριξή της στην Ουκρανία”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, το οποίο οι αρχές της χώρας έχουν συμπεριλάβει στο μητρώο των “ξένων πρακτόρων”.

Πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας.

Το Levada-Centr επισημαίνει ότι το 44% των Ρώσων θεωρούν ότι ο λόγος που ελήφθη μια τέτοια απόφαση από την ρωσική κυβέρνηση συνίσταται στην επιδίωξή της να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες από την πανδημία. Το 13% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι “επιδημιολογικοί” λόγοι μιας τέτοιας απόφασης είναι πιο δημοφιλείς στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (το 50% των ερωτηθέντων ήσαν άτομα άνω των 55 ετών). Στις ομάδες μικρότερης ηλικίας, είναι πιο δημοφιλείς οι “πολιτικοί” λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια απόφαση (το 44% των ερωτηθέντων ήσαν άτομα ηλικίας 18-24 ετών, ενώ το 47% ήταν άτομα ηλικία 25-39 ετών).

Επίσης η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 49% των Ρώσων τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της αεροπορικής σύνδεσης με την Τουρκία, εν αντιθέσει με το 34% που τάχθηκε κατά.

Η Ρωσία ανέστειλε την αεροπορική σύνδεση με την Τουρκία από τις 15Απριλίου έως την 1η Ιουνίου. Μόνο δύο πτήσεις πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης και αντίστροφα.

Πηγή: ΑΜΠΕ