ΠΑΤΡΑ: Εκπλήσσει ο καθηγητής Βιοχημείας Δ. Κουρέτας – Απεργία πείνας για να πείσει αρνητές ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα


Με… απεργία πείνας, προκειμένου να πείσει τους αρνητές ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε για την αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων μεταδοτικών ασθενειών, «απειλεί», όπως αναφέρει μέσω ανάρτησής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Πατρινός καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
«Το πράγμα έχει παραπάει και αυτό που συμβαίνει, είναι ντροπή. Δηλαδή θα γυρίσουμε 100-200 χρόνια πίσω; Το 35% – 40% του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Λάρισας δεν έχει εμβολιαστεί και φαντάζομαι αυτό συμβαίνει και σε ολόκληρη τη χώρα. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Προφανώς δεν πρόκειται να κάνω απεργία πείνας, αλλά το λέω για να δώσω την έμφαση που πρέπει στο ζήτημα», τονίζει ο κ. Κουρέτας.
«Δυστυχώς, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να επιχειρηθεί άμεσα από την Πολιτεία μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών. Να βγουν ειδικοί και να μιλήσουν. Να εξηγήσουν, τι θα γίνει, αν δεν κάνουμε το εμβόλιο», τονίζει ο κ. Κουρέτας.
Η ανάρτηση του κ. Κουρέτα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι η εξής:
«Η ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε κατά των σοβαρών, και μερικές φορές θανατηφόρων, μεταδοτικών ασθενειών. Χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό, εξαλείφθηκε η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα από τις οποίες έπασχε η Ευρώπη, ενώ πολλές άλλες ασθένειες σχεδόν εξαλείφθηκαν.
Σήμερα, περισσότερα από 100 εκατ. παιδιά εμβολιάζονται ετησίως από ασθένειες όπως διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, φυματίωση, πολιομυελίτιδα, ιλαρά και ηπατίτιδα Β. Ο εμβολιασμός αποτρέπει περίπου 2,5 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, και μειώνει το κόστος της θεραπείας για συγκεκριμένες νόσους, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών θεραπευτικών αγωγών (που προβλέπονται για ιικές λοιμώξεις).
Παρά την αδιαμφισβήτητη αυτή προσφορά, πολλές χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφανείς εστίες ασθενειών, λόγω ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια και η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό αποτελούν αιτία ανησυχίας και σημαντική πρόκληση για τους ειδικούς της δημόσιας υγείας.
Είναι ένα θέμα που δυστυχώς η ελληνική κοινωνία δεν έχει επαρκή ενημέρωση. Συχνά ακόμη συναντώ συμπολίτες που πιστεύουν ότι τα εμβόλια δημιουργούν Αυτισμό. Θα το ονόμαζα κακοήθη άγνοια. Θεωρώ επιβεβλημένη την οργανωμένη ενημέρωση για το θέμα από την κυβέρνηση…»