Ισχυρή πτώση και έκρηξη τζίρου στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Κάτω των 900 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε στη σκιά της εισαγωγής των νέων μετοχών της Πειραιώς και των ισχυρών της απωλειών, αλλά και της επίδοσής της να διακινήσει πάνω από το ήμισυ του ομολογουμένως αυξημένου τζίρου σήμερα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 897,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 891,85 μονάδων (-2,02%) και 911,67 μονάδων (+0,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 253,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 135,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 10,6 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρή πτώση και έκρηξη τζίρου στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,19%, στις 2.189,31 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.334,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,45% στις 614,79 μονάδες.

Στο επίπεδο της βραχύβιας εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46%, ενώ ο FTSE 25 έχασε 1,05%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,14%.

“Μονοθεματική” συνεδρίαση

Μετά από δύο συνεδριάσεις περιορισμένων διακυμάνσεων, σήμερα το ΧΑ κράτησε το ενδιαφέρον των επενδυτών μόνιμα αυξημένο. Και για άλλη μια φορά της συνεδρίασης μονοπώλησε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία σήμερα είδε τις νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου να εισάγονται προς διαπραγμάτευση και την κεφαλαιοποίησή της να “ανταγωνίζεται” αυτήν της Alpha Bank.

Από την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της Πειραιώς είχε κλειδώσει στο limit down, που έφερε την τιμή στα επίπεδα των 1,54 ευρώ, ωστόσο από τις 12:10 όμως και μέσα σε λίγα λεπτά απορροφήθηκαν περίπου 20 εκατ. ανεκτέλεστων για ώρα εντολών πώλησης, ξεκλειδώνοντας τις συναλλαγές και φέρνοντας την τιμή στη ζώνη των 1,60 ευρώ.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν και ο τζίρος στη μετοχή, με τους αναλυτές να αποδίδουν την έντονη κινητικότητα σε δύο παράγοντες: την διάθεση τίτλων από μετόχους που εισήλθαν ως νέοι στην αύξηση κεφαλαίων και των επικείμενων αλλαγών από τις 10 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα, στη διαπραγμάτευση της Πειραιώς στον Global Small Cap του FTSE. Η διαπραγμάτευση της μετοχής στον δείκτη, ως αποτέλεσμα των αλλαγών της μετοχικής δομής μετά την αύξηση κεφαλαίου, έφερε ένα μίνι rebalancing από passive – index funds.

Το κυνήγι με φόντο τον MSCI

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η μετοχή της Πειραιώς θα κρατήσει στα ύψη τον δείκτη μεταβλητότητας στην αγορά και δη στον τραπεζικό τομέα, με το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί να είναι το πόσο θα επηρεάσει τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στη Λ. Αθηνών, ότι όσο θα ανεβαίνει η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς τόσο θα επιδιώκεται και η ανάλογη άνοδος στις υπόλοιπες. Σαφώς αυτός ο αγώνας δρόμου θα παραμείνει στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα, όπως και οι άλλες μετοχές, ενόψει μάλιστα και του review του MSCI στις 11 Μαΐου.

Όπως σχολιάζει σήμερα ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, το σενάριο της έντονης και άμεσης ζήτησης μετοχών της Πειραιώς από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα δύναται να απλώσει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας πάνω από τιμές που θα ήθελαν οι περισσότεροι να ψωνίσουν, σπρώχνοντας έτσι τη μπίλια σε άλλο σημείο σταθεροποίησης από αυτό που περιμένει η πλειοψηφία. Το θετικό αυτό σενάριο θα καλλιεργήσει ανοδικές ορμές σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, ενώ η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί στο σύστημα θα διοχετευθεί και σε άλλες μετοχικές αξίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μέχρι να πέσει η… σκόνη

Το μονοπώλιο του ενδιαφέροντος της αγοράς, τόσο στην Πειραιώς όσο και στην Attica Bank τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται από τους εγχώριους αναλυτές να συντηρηθεί για λίγο διάστημα ακόμη. Όμως η αγορά μπαίνει στην τελική ευθεία που θα επανέλθει σε πιο ποιοτικά κριτήρια trading και τοποθετήσεων, δείχνοντας πραγματικά ποιες είναι οι προθέσεις των μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Μεγάλη μερίδα επενδυτών αναμένει αυτήν την ημέρα ώστε να επανενεργοποιηθεί, με χρηματιστηριακές πηγές να επισημαίνουν ότι τότε θα επανασυστηθούν αρκετές εισηγμένες και θα δούμε ακριβώς το βάθος της αγοράς. Αλλά αυτό θα γίνει μόλις πέσει η… σκόνη της προσαρμογής της Πειραιώς και ο MSCI έχει δώσει την ετυμηγορία του.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός του -27,27% της Πειραιώς, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΧΑΕ έκλεισαν με απώλειες 2,92% και 2,02% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Λάμδα και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,20%, με τον Titan να ενισχύεται κατά 2,54%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Φουρλής, Eurobank και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Motor Oil και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή η Aegean.