Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% καθώς και το μέγεθος του προγράμματος για τις αγορές ομολόγων στις 895 δισ. λίρες ($1,24 τρισ.), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την ίδια στιγμή η BoE ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο ύψος των 3,4 δισ. λιρών την εβδομάδα για την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, από τον υφιστάμενο ρυθμό των 4,4 δισ. λιρών την εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρές απώλειες 0,12% στις 441,02 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής ηγήθηκαν των απωλειών, αφού υποχώρησαν κατά 1,7%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,17% στις 15.196,74 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση κατά 1,7%.

Ο γαλλικός CAC 40 διέγραψε τις απώλειες που είχε ενδοσυνεδριακά για να κλείσει με άνοδο 0,28% στις 6.357,09 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,52% στις 7.076,17 μονάδες μετά τις αποφάσεις της BoE.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 24.495,07 μονάδες, ενώ στον ίδιο ρυθμό ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,12% στις 8.982,20.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, από τον τραπεζικό κλάδο η Société Générale και η UniCredit σημείωσαν άλμα άνω του 5% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της SES σκαρφάλωσε κατά 5,5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας διαχείρισης δορυφόρων ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 42% το πρώτο τρίμηνο.

Ισχυρή άνοδο 5,2% σημείωσε επίσης η μετοχή της ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Volkswagen αύξησε τον στόχο της για το περιθώριο κέρδους, αφού είδε αύξηση της ζήτησης για οχήματα υψηλότερης τιμής το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο η μετοχή της έκλεισε σήμερα με πτώση της τάξης του 2,6%.

Μεγάλες απώλειες για το γερμανικό διαδικτυακό φαρμακείο Shop Apotheke, με τη μετοχή του να υποχωρεί κατά 8,8% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αλλά και για την Telecom Italia (-5,5%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 2,7% τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 12,0%.

Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και διαμορφώθηκε στο 60,7 από 56,4 τον Μάρτιο. Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 61,0 από 56,3 τον Μάρτιο.