Η έλλειψη σεβασμού και η αδιαφορία χαρακτηρίζει την δημοτική αρχή Μυλωνά

Συνδημότες και συνδημότισσες, Χριστός Ανέστη.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή Μυλωνά δια του αρμόδιου αντιδημάρχου συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τους νόμους και τους κανόνες της κοινωνίας. Αυτή τη φορά σειρά παίρνει ο αρχαιολογικός χώρος πίσω από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Αχαΐα.
Σας παραθέτουμε την επιστολή που αποστείλαμε στους αρμόδιους καθώς και φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο.
Τα συμπεράσματα δικά σας!!!
Αγαπητή κα. Κότσιφα,
εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2021 την απάντηση του αντιδημάρχου καθαριότητας σχετικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα της απομάκρυνσης κάδων απορριμμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο «Δύμη-Παχουμάς», καθώς όπως φαίνεται ο αρμόδιος για το ζήτημα αντιδήμαρχος δεν γνωρίζει ότι αποφάσεις οργάνων και φορέων δημόσιας διοίκησης καθίστανται άμα τη λήψη τους εκτελεστές. Βέβαια και ο ίδιος οφείλει να γνωρίζει τον τρόπο εκτέλεσής τους.
Σε ερώτημα που ετέθη κατά την διάρκεια του συμβουλίου από την παράταξή μας σχετικά με την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αχαϊκής Συμπολιτείας ο αρμόδιος, επαναλαμβάνουμε, αντιδήμαρχος καθαριότητας τοποθετήθηκε επί του ζητήματος ,λέγοντας ότι «… δεν προτίθεται να απομακρύνει τους συγκεκριμένους κάδους ,διότι καμία Εφορία Αρχαιοτήτων ούτε και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δε θα τους υποδείξει τον τρόπο που θα κάνουν τη δουλειά τους…».Η συγκεκριμένη τοποθέτηση βρίσκεται καταγεγραμμένη και προκύπτει με ακρίβεια από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 12ης Απριλίου 2021.
Διατυπώνουμε με έντονο προβληματισμό τα εξής ερωτήματα:
• Δε γνωρίζει ο αντιδήμαρχος- και κατ’επέκταση η δημοτική αρχή- πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων με το ΥΠΠΟΑ 27/01/2021 – Α.Π.:30958 απαντητικό έγγραφο ,το οποίο και σας έχει αποσταλεί τόσο στη Διεύθυνση Καθαριότητας & Περιβάλλοντος όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δυτικής Αχαΐας , δε γνωρίζετε λοιπόν πως με την κήρυξη του συγκεκριμένου χώρου ως αρχαιολογικού, είστε υποχρεωμένοι να προχωρήσετε άμεσα στην απομάκρυνση των κάδων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, προστατεύοντάς τον από άμεση κι έμμεση βλάβη ;Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο «Δύμη-Παχουμάς»(ΦΕΚ 43/Α.Α.Π./15-3-2018) όπου η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως τμήμα ρωμαϊκού λουτρικού συγκροτήματος, μνημείο μείζονος σημασίας για την πόλη της αρχαίας Δύμης και της ιστορία της πόλης μας. Άλλωστε, στο εν λόγω έγγραφο της Εφορίας Αρχαιοτήτων προς την υπηρεσία σας γίνεται επίκληση των άρθρων 10 και 14 του Ν.3028/2002 « Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» κι έτσι προκύπτει και η υποχρεωτικότητα άμεσης εφαρμογής της συγκεκριμένης υπόμνησης .
• Επί του συγκεκριμένου ζητήματος υπάρχει επίσης η με αριθμό 6/2021 ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ,η οποία αναγνωρίζοντας την αξία του αρχαιολογικού χώρου και για λόγους ευπρέπειας και καθαριότητας εγκρίνει την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από τη συμβολή των οδών Αθ.Διάκου και Αχ.Συμπολιτείας, διατυπώνοντας με σαφήνεια την υποχρέωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου να καθορίσει νέες θέσεις για τους κάδους. Σας θυμίζουμε και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Πρόεδρος Ορλώφ Κυριάκος και Μέλη Γκοτσόπουλος Βασίλειος, Καμπέρος Ηλίας, Ταπεινός Κων/νος Μάλλιαρης Γρηγόρης και Ορδίτης Αλέξιος.
• Τέλος, και η Τοπική Κοινότητα Κάτω Αχαΐας με την υπ’αριθμ. 5/2021 ομόφωνη απόφασή της , γνωμοδοτεί θετικά υπέρ της απομάκρυνσης των κάδων από τον εν λόγω χώρο.
Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση της Δημοτικής αρχής για την άμεση απομάκρυνση των κάδων από τον αρχαιολογικό χώρο.
Είναι υποχρέωση όλων μας ο σεβασμός , η προστασία και η ανάδειξη ενός τόσο σπουδαίου για την πόλη μας μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς .
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ