Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της Frontex στο Αιγαίο

Επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από φινλανδικό και σουηδικό σκάφος της Frontex πραγματοποίησαν τουρκικές ακταιωροί στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Χίου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τα δύο σοβαρά περιστατικά στη θάλασσα του Αιγαίου σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου σε βάρος δύο σκαφών της Frontex.

Το πρώτο καταγράφηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χίου, όταν τουρκική ακταιωρός αφού εισήλθε παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με ένα φινλανδικό σκάφος της Frontex, το οποίο και περιπολούσε στην εν λόγω περιοχή.

Το δεύτερο συμβάν, σχεδόν παρόμοιο με το πρώτο, συνέβη το πρωί της 27ης Απριλίου σε βάρος σουηδικού περιπολικού σκάφους.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, και στις δύο περιπτώσεις η σύγκρουση μεταξύ των σκαφών αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί ενημέρωσε γραπτώς για τα δύο νέα συμβάντα τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, κοινοποιώντας τους την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο και κυρίως για την ασφάλεια των κοινοτικών σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.