Στη Δικαιοσύνη Γάλλοι ακτιβιστές κατά του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου

Ομάδα δικηγόρων και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sherpa προσέφυγαν στη γαλλική δικαιοσύνη εναντίον του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σάλαμεχ, για φερόμενη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, με στόχο την επιστροφή της ιδιοκτησίας στον λαό της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση διευκρινίζει ότι η προσφυγή έγινε μαζί με τη Συλλογική Ένωση Θυμάτων Δόλιων και Εγκληματικών Πρακτικών στον Λίβανο και αφορά ύποπτες αγορές ακινήτων στη Γαλλία.

«Στο τέλος της υπόθεσης αυτής, η Γαλλία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι παρανόμως αποκτηθέντα κεφάλαια θα επιστραφούν για να υπηρετήσουν το γενικό συμφέρον, να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των Λιβανέζων, να ενισχύσουν την κυριαρχία του νόμου και την καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζει η Sherpa.

Η προσφυγή καλύπτει περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία αξίας εκατομμυρίων ευρώ και έχει στόχο επίσης αδέλφια του Σάλαμεχ και έναν συνεργάτη, δήλωσε στο Reuters η Λόρα Ρουσό, επικεφαλής προγράμματος της Sherpa για παράνομη ροή κεφαλαίων.

Ο Σάλαμεχ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου από το 1993, έχει στο παρελθόν διαψεύσει κατηγορίες για διαφθορά υποστηρίζοντας ότι αποτελεί στόχο εκστρατείας δυσφήμησης.

Σήμερα μιλώντας στο Reuters απάντησε ότι όλες οι ιδιοκτησίες του στη Γαλλία αποκτήθηκαν πριν διοριστεί διοικητής της κεντρικής τράπεζας ότι έχει δηλώσει την πηγή του πλούτου του και έχει παρουσιάσει έγγραφα “σε πολλές περιπτώσεις” πριν από αυτό, τα οποία αποδεικνύουν ότι αυτός ανερχόταν σε 23 εκατομμύρια δολάρια το 1993, πριν από τον διορισμό του.

Η οικονομική και πολιτική ελίτ του Λιβάνου, που παραμένει σε οικονομική κρίση, δέχεται εδώ και πολύ καιρό σφοδρές επικρίσεις σχετικά με καταγγελίες για κακοδιαχείριση, διαφθορά και παρεμπόδιση των προσπαθειών για αποδέσμευση της διεθνούς βοήθειας.