Κολομβία: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της φορολογικής μεταρρύθμισης

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν στην Κολομβία κατά τις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών εναντίον ενός σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο Συνήγορος του Λαού, μια δημόσια υπηρεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 16 πολίτες και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για 846 τραυματίες, εκ των οποίων οι 306 είναι πολίτες.

Επιπλέον, 431 άνθρωποι συνελήφθησαν στις ταραχές που αμαύρωσαν ορισμένες διαδηλώσεις –αν και οι περισσότερες ήταν ειρηνικές– και η κυβέρνηση διέταξε την ανάπτυξη του στρατού σε κάποιες πόλεις.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Ο υπουργός Άμυνας Ντιέγο Μολάνο είπε ότι τα βίαια επεισόδια ήταν “προμελετημένα, οργανωμένα και χρηματοδοτούμενα από ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τις FARC” και οι οποίες απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Κατηγόρησε επίσης τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), την τελευταία ανταρτική οργάνωση που δρα στην Κολομβία.

Στις ταραχές προκλήθηκαν ζημιές σε 313 καταστήματα, 94 τράπεζες, 69 σταθμούς λεωφορείων, 36 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και 14 φυλάκια διοδίων.

Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Ντούκε απέσυρε την Κυριακή το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο ήταν ήδη υπό συζήτηση στο κοινοβούλιο. Παρά την ανακοίνωση αυτή ωστόσο, πολλοί διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι σήμερα το πρωί στους δρόμους της Μπογοτά, μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ