Διαβατήρια σε μαφιόζους μέσω… υπουργείου στη Β. Μακεδονία

Της Δανάης Μαραγκουδάκη

Η υπόθεση “Μαφία”, όπως ονομάστηκε, ακολούθησε την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, λίγες μέρες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί, και οδήγησε στη σύλληψη εννέα αξιωματούχων από το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με την κατηγορία της έκδοσης 215 πλαστών διαβατηρίων σε διεθνείς εγκληματίες. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από μια κοινή έρευνα που διήρκησε περίπου δύο χρόνια και περιλάμβανε την Interpol, τις αστυνομικές Αρχές της γειτονικής χώρας και τη βοήθεια της αμερικάνικης πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, ο οποίος και γνωστοποίησε την υπόθεση, τα άτομα που συνελήφθησαν έκαναν κατάχρηση της θέσης τους στο υπουργείο Εσωτερικών. “Οι αξιωματούχοι παρανόμησαν καθώς λειτούργησαν αντίθετα από τις νομικές επιταγές που αφορούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τις βίζες”, πρόσθεσε ο Σπασόφσκι. “Το εγκληματικό δίκτυο υποστηρίχθηκε επίσης από ένα άτομο που δεν είναι στην κυβέρνηση αλλά λειτούργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ των αιτούντων πλαστών διαβατηρίων και των κρατικών υπαλλήλων”.

Οι εγκληματίες ταξίδευαν ελεύθερα στην Τουρκία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ουκρανία, την Πολωνία και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας τα πλαστά διαβατήρια της Β. Μακεδονίας. Η τιμή του διαβατηρίου έφτανε έως τα 20.000 ευρώ.

Οι Αρχές παρακολούθησαν εννέα άτομα που εργάζονταν στο υπουργείο Εσωτερικών από τις αρχές του 2019. Το κύκλωμα επίσης περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες από την Αλβανία και τη Βοσνία. Ακόμη, στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι όσοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στο κύκλωμα αγόρασαν πολυτελή οχήματα και ακίνητα λόγω των παράνομων εσόδων που απέκτησαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα. Ο μεσάζοντας που δρούσε μεταξύ των αγοραστών και των αξιωματούχων αναζητείται από την αστυνομία.

Διάσημοι “πελάτες” από τη μαφία της Ευρώπης και των Βαλκανίων

Στους πελάτες του κυκλώματος πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων υπάρχουν μεγάλα “κεφάλια” εγκληματικών οργανώσεων. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν εκκρεμή διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος τους για ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, έβγαλε στη δημοσιότητα συνολικά έξι ονόματα και φωτογραφίες διαβατηρίων: Ένας είναι ο Valid Isa Hmais που περιγράφεται ως ο άνθρωπος μέσω του οποίου γίνεται το ξέπλυμα των εσόδων που αποκομίζει η ιταλική Ντράγκετα από τη διακίνηση κοκαΐνης. Ο Valid Isa Hmais ή Waleed Issa Khamays – όπως είναι γνωστός στην Ιταλία και τη Λατινική Αμερική – είναι από την Ιορδανία ξεκίνησε την “καριέρα” του από την καλαβρέζικη Ντράγκετα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει στη νότια Ιταλία προσπαθώντας να αποκτήσει πλαστή άδεια διαμονής.

Μερικοί ακόμα είναι ο Florian Musaj, διακινητής ναρκωτικών της αλβανικής συμμορίας Baruti, ο Μαυροβούνιος Stefan Djukic διακινητής ναρκωτικών της συμμορίας Kavacki και ο Lui Volina, ένας broker που συντονίζει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, ο Musaj ήταν καταζητούμενος από τον Αύγουστο του 2018, όταν οι ιταλικές Αρχές στο Τρέντο σε συνεργασία με τις γερμανικές και ολλανδικές Αρχές τον ερευνούσαν για διακίνηση ναρκωτικών από το Βέλγιο και την Ολλανδία στην Αυστρία και τη Βόρεια Ιταλία. Οι έρευνες κατέληξαν πώς οι δύο συμμορίες Bushi και Baruti, στις οποίες συμμετείχε και ο Musaj, διακίνησαν 120 κιλά κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.

Ένας ακόμα “πελάτης” που εντοπίστηκε με πλαστό διαβατήριο είναι ο Jovan Vukotic, αρχηγός της γνωστής ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος του Μαυροβουνίου, Σκάλιαρι, ο οποίος μπόρεσε να ταξιδέψει σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές χώρες με το ταξιδιωτικό έγγραφο που πήρε από τη Β. Μακεδονία. Για παράδειγμα, όταν είχε συλληφθεί στην Τουρκία το 2018 είχε δείξει στις Αρχές ένα διαβατήριο με τα στοιχεία “Georgije Andonov” το οποίο ήταν πλαστό. Ο Μαυροβούνιος Jovan Vukotic καταζητούνταν και από τις ελληνικές Αρχές, καθώς σύμφωνα με το ένταλμα βρίσκεται πίσω από την υπόθεση κατάσχεσης 136 κιλών κοκαΐνης τον Δεκέμβριο του 2017 στη Βάρκιζα. Μετά τη σύλληψή του στην Τουρκία το 2018 εκδόθηκε στη Σερβία. Εξέτισε ποινή 15 μηνών για πλαστογραφημένα έγγραφα και τον Φεβρουάριο του 2020 εκδόθηκε στο Μαυροβούνιο όπου ήταν καταζητούμενος για απόπειρα δολοφονίας. Βγήκε από τη φυλακή τον Ιανουάριο.

 

Διαβατήρια σε μαφιόζους μέσω… υπουργείου στη Β. Μακεδονία

 

Επίσης κάτοχος διαβατηρίου που δόθηκαν τα στοιχεία του στη δημοσιότητα είναι ο Sedat Peket, επιχειρηματίας από την Τουρκία, ο οποίος έχει καταγραφεί σε φωτογραφίες να περπατά στα Σκόπια με τη συνοδεία 20 ανδρών. Ο Peket κατηγορείται για συνέργεια στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης το 2016 και σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και εκβιασμό για μια υπόθεση στη Ρουμανία. Ο Peker μάλιστα επέστρεψε στην Β. Μακεδονία τέσσερις ημέρες μετά την απαγόρευση εισόδου που του είχε επιβληθεί τον Ιανουάριο φέτος. Μπήκε στην χώρα από τα σύνορα του Κοσόβου χρησιμοποιώντας μια ταυτότητα με το όνομα Djadin Amedovski.

Πολιτικοί τριγμοί από την υπόθεση “Μαφία”

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τα δύο μεγάλα κόμματα να καταλογίζουν ευθύνη το ένα στο άλλο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ότι η αστυνομική επιχείρηση δεν ήταν παρά μια προσπάθεια συγκάλυψης για να πιαστούν “μικρά ψάρια” και να καλυφθούν τα ίχνη της εμπλοκής των ανώτερων αξιωματούχων.

Ο υπουργός Ο. Σπασόφσκι απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να αποκαλύψει την έρευνα διαρρέοντας πληροφορίες στα ΜΜΕ και προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τους εγκληματίες.

Τέλος, η εφημερίδα Vecer απηύθυνε μια σειρά ερωτήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών και στο γραφείο της Εισαγγελίας, για την υπόθεση. Μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις για ένα συγκεκριμένο περιστατικό όπου φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών από την Β. Μακεδονία να ταξιδεύει σε ένα κυβερνητικό Volkswagen προς την Αλβανία και από εκεί προς την Ευρώπη για να κανονίσουν την αγορά και παράδοση φορτίων κοκαΐνης.