Αυτές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της νηστείας

Πάσχα χωρίς νηστεία δεν γίνεται. Υπάρχουν διάφορα είδη νηστείας, όπως για παράδειγμα η διαλειμματική νηστεία. Ακόμη, υπάρχουν και ορισμένες διατροφικές συμβουλές για το διάστημα που ακολουθεί μετά την νηστεία.

Για κάποιους η Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί ν’ αποτελεί την τελευταία βδομάδα της μακράς νηστεία, που έχει ξεκινήσει από την Καθαρά Δευτέρα και κρατά για 48 ημέρες, ενώ για κάποιους άλλους η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα.

Όμως, πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι, η νηστεία έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της νηστείας

Υπάρχουν 7 λόγοι που θα σας πείσουν σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της νηστείας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pagenews.gr, είναι οι ακόλουθοι:

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η νηστεία είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να απαλλαγείτε από πνευματικά και σωματικά «βάρη». Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές επιλογές σε περίοδο νηστείας επιτρέπουν στο σώμα να κάψει τα λιποκύτταρα πιο αποτελεσματικά από τις συνηθισμένες μεθόδους δίαιτας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως βασική πηγή ενέργειας και όχι τη ζάχαρη. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ουσιαστικό χάσιμο λίπους από το σώμα με υγιή τρόπο.

Ενισχύει το μεταβολισμό

Η νηστεία επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί, γεγονός που ενισχύει το μεταβολισμό σας καίγοντας πιο αποτελεσματικά τις θερμίδες. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα η νηστεία είναι μία πολύ καλή επιλογή για να ενισχύσετε την καλύτερη λειτουργία του εντέρου σας και να ρυθμίσετε τον οργανισμό σας.

Νηστεία σημαίνει μακροζωία

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όσο λιγότερο τρώτε τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Φυσικά, δε μιλάμε για ελάχιστες ποσότητες που οδηγούν σε πείνα, αλλά σε υγιείς διατροφικές επιλογές στις σωστές ποσότητες. Η ουσία είναι ότι όσο λιγότερο τρώει κάποιος τόσο λιγότερο επιβαρύνει το πεπτικό του σύστημα. Για παράδειγμα, τα όσπρια επιβαρύνουν λιγότερο τον οργανισμό από ότι το κόκκινο κρέας.

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Ο λόγος είναι ότι ενισχύει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, ενός νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Η ουσία αυτή ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύτταρα ώστε να δημιουργήσουν νέους νευρώνες ενώ παράλληλα προκαλεί πάρα πολλές άλλες χημικές αντιδράσεις που προωθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Η πρωτεΐνη αυτή ακόμα προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, ρυθμίζονται οι διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα και περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκινικών κυττάρων. Στη φύση, για παράδειγμα όταν τα ζώα αρρωσταίνουν σταματούν την κατανάλωση τροφής και επικεντρώνονται στην ξεκούραση. Αυτό είναι μία πρωταρχική αντίδραση όλου του ζωικού βασιλείου, που οδηγεί στη μείωση του άγχους. Με τη σειρά της, η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο σώμα να αντισταθεί σε κάθε είδους μόλυνση, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πνευματική και εσωτερική ενδυνάμωση

Η νηστεία, στο πνευματικό κομμάτι, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να συνδεθούν καλύτερα με τον εσωτερικό τους κόσμο και το ίδιο το νόημα της ζωής. Εάν το σώμα δεν είναι απασχολημένο με το να μεταβολίζει, «βαριές» τροφές, το πεπτικό σύστημα ηρεμεί και η ενέργεια επικεντρώνεται σε περισσότερο εσωτερικές παρά σωματικές διαδικασίες. Η περίοδος αυτή της «κάθαρσης» οδηγεί σε συνειδησιακή και φυσική κάθαρση, που ενδυναμώνει πνεύμα και σώμα.

Για καθαρό δέρμα

Οι διατροφικές συνήθειες σε περίοδο νηστείας «καθαρίζουν» τον οργανισμό από βλαβερές ουσίες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο δέρμα. Η έλλειψη τροφών που οι περισσότεροι καταναλώνουμε καθημερινά και επιλογές όπως όσπρια και λαχανικά, βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει από τις τοξίνες και να ρυθμίσει τις λειτουργίες των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι το συκώτι, οι νεφροί, η καρδιά κ.λπ.