Απώλειες στις ευρωαγορές την Παρασκευή – Άνοδος 1,8% για τον Stoxx 600 τον Απρίλιο

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η οικονομία της ευρωζώνης έπεσε σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μετά από μία μικρότερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι τώρα, κινείται σταθερά προς μία πορεία ανάκαμψης, καθώς γίνεται άρση των περιορισμών της πανδημίας, από τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες που έχουν ως κοινό νόμισμα το ευρώ, συρρικνώθηκε κατά 0,6% το α’ τρίμηνο, σε μία ετήσια μείωση 1,8%.

Η εξέλιξη αυτή θέτει την περιοχή της ζώνης του ευρώ σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μέσα σε 12 μήνες, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3%, με τις μετοχές των ορυχείων να ηγούνται των απωλειών, με πτώση 1,8%.

Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,8%, κινούμενος ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 0,12% κλείνοντας στις 15.135,91 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.269,48, ενώ ο δείκτης του Λονδίνου FTSE σημείωσε μικρά κέρδη 0,12% στις 6.969,81.

Στον περιφέρεια ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχασε 0,09% στις 8.815 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,56% στις 24.141,16.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό σήμερα λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Στις εταιρικές ανακοινώσεις της ημέρας, κέρδη ύψους 1,7 δισ. λιρών (2,37 δισ. δολαρίων) για το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε η Barclays όπως αναφέρει το CNBC, διευκρινίζοντας πως τα κέρδη ενισχύθηκαν από την μείωση των χρεώσεων απομείωσης δανείου. Η βρετανική τράπεζα ανέφερε πως αυτές οι χρεώσεις μειώθηκαν σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε 55 εκατ. λίρες από 2,1 δισ. λίρες. Επίσης έκανε λόγο για ανάκαμψη στις συναλλαγές μετοχών και στις τραπεζικές επενδύσεις. Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η μετοχή της Barclays κατέγραψε “βουτιά” 7%.

Στα 1,8 δισεκατομμυρία ευρώ (2,18 δισεκατομμύρια δολάρια), ανήλθαν τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με το CNBC, για την ΒNP Paribas καταγράφοντας αύξηση 11% από το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σε μια άλλη είδηση της ημέρας, η Κομισιόν κατηγορεί επίσημα πλέον την Apple για παραβίαση των κανόνων περί μονοπωλίων. Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακολούθησε μία καταγγελία της σουηδικής Spotify που προσφέρει μουσικές υπηρεσίες μέσω τεχνολογίας streaming, πριν από δύο χρόνια.

“Οι κανόνες της Apple διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά για τις υπηρεσίες προσφοράς μουσικής μέσω streaming, αυξάνοντας το κόστος για τους ανταγωνιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές μουσικής μέσω streaming. Αυτό οδηγεί από την πλευρά του, σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σχετικά με τις δικές τους συνδρομές σε εφαρμογές μουσικής στις συσκευές IOS” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Πρόκειται για την πρώτη κατηγορία παραβίασης του κανονισμού των μονοπωλίων που απαγγείλει η ΕΕ κατά της Apple, ενώ είναι μία εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή υψηλού προστίμου, που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 10% των παγκόσμιων εσόδων της Apple.

Στο μέτωπο της πανδημίας,  πάνω από 150 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων έχει φθάσει το τρέχον διάστημα σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, δείχνει καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τους επίσημους απολογισμούς ως σήμερα στις 07.20 (ώρα Ελλάδας). Από τον εντοπισμό του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί επισήμως 150.337.583 μολύνσεις, εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. μέσα σε μία εβδομάδα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των περιστατικών στην Ινδία, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν διαγνωστεί 2,5 εκατ. κρούσματα.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε λίγο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.