Τρίτος θετικός μήνας για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με… μηδέν μεταβολή ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι είχε την πλειονότητα των τίτλων του σε θετικό έδαφος, αλλά βρέθηκε και να φλερτάρει ενδοσυνεδριακά ακόμη και με τις 920 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χωρίς μεταβολή στις 910,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 910,37 μονάδων (0%) και 919,05 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,18 εκατ. τεμάχια.

Τρίτος θετικός μήνας για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,18%, στις 2.212,69 μονάδες, ενώ στο -0,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.341,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,54% στις 614,67 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,24%, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 6,52%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 14,45%. Ο Απρίλιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος θετικός μήνας για τον ΓΔ, μετά το +9,17% του Μαρτίου και το +5,73% του Φεβρουαρίου.

Σύννεφα από την Attica Bank

Αν και στην αγορά υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αναρρίχηση στις 920 μονάδες, τα προβλήματα στην Attica Bank επηρέασαν τους επενδυτές και την έξωθεν εμπιστοσύνη. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και επανήλθε κλειδωμένη στο limit down καθώς η τράπεζα οδεύει προς κρατικοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ειδική επιτροπή εξετάζει την περίπτωση της Attica Bank προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση και έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ενεργοποίηση του “νόμου Χαρδούβελη” για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου.

Στο +5,24% το ΧΑ τον Απρίλιο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε σήμερα τον Απρίλιο (καθώς αύριο είναι αργία) με κέρδη 5,24%, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μέσα στις 19 συνεδριάσεις μόλις τρεις ήταν οι πτωτικές και μία… χωρίς μεταβολή. Από τις 865 μονάδες δηλαδή που άρχισε τον μήνα, σήμερα έκλεισε στις 910 μονάδες, αποτυπώνοντας τις πυκνές επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά και τα θετικά σχόλια από ξένους αναλυτές και οίκους αξιολόγησης.

Ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, που παραδοσιακά στερείται εξελίξεων, υπήρξε μπαράζ θετικών αναλύσεων από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch θέτουν βέβαια την προϋπόθεση της βέλτιστης αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, έναν καταλύτη που είναι γνωστός εδώ και αρκετούς μήνες στη Λ. Αθηνών, ωστόσο οι συστάσεις τους συνοδεύονται και μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να επιστρέψει η οικονομική ζωή στην κανονικότητα, εξέλιξη που σαφώς θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα καλό 2021 για το ελληνικό ΑΕΠ, αφού το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν θα χαθεί, όπως έγινε με το πρώτο. Επίσης, ανήγγειλε νέα φορολογική μείωση στους συντελεστές εταιρικών κερδών. Ήταν το μείγμα που βοηθά την αγορά να θέσει τις βάσεις για την αλλαγή του επιπέδου και να διαφύγει από το πλαίσιο τιμών 420 – 950 μονάδων που “σημάδεψε” την τελευταία εξαετία.

Η επόμενη εστίαση λοιπόν, όπως ομονοούν αναλυτές και επενδυτές, είναι η εφαρμογή του σχεδίου της ανάκαμψης, η οποία εάν συνοδευτεί με όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα είναι το “καύσιμο” για την ολική επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα. Και αυτό, όπως έχουν επισημάνει πολλάκις οι εγχώριοι αναλυτές, θα είναι το σενάριο που θα αποτυπώνεται πιο έντονα στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Titan έκλεισαν με κέρδη 2,05% και 2,03% αντίστοιχα, με την Alpha Bank, Eurobank, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκελισαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έχασε 11,43%, η ΕΥΔΑΠ βρέθηκε στο -4,38% και ο Ελλάκτωρ στο -3,57%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντη, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil να κλείνουν με μικρές απώλειες.