Boeing: Να επιλυθούν τα προβλήματα στα 737 MAX ζητά η FAA από την εταιρεία αεροσκαφών

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έδωσε χθες εντολή στην Boeing Co να επιλύσει προβλήματα συνδέσεων στα ηλεκτρικά συστήματα μερικών αεροσκαφών 737 ΜΑΧ, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλεια του συστήματος προστασίας από παγετό του κινητήρα, αλλά και σημαντικών λειτουργιών στο πιλοτήριο των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την FAA, το πρόβλημα εντοπίζεται σε 109 αεροσκάφη του ίδιου τύπου που έχουν παραδοθεί σε αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και 71 αεροσκαφών που παραδόθηκαν εντός των ΗΠΑ.

Η ίδια υπηρεσία προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις «θα μπορούσε να επηρεαστεί η λειτουργία συγκεκριμένων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των κινητήρων από τον πάγο, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών λειτουργιών ή της πρόκλησης πολλαπλών προβλημάτων στο θάλαμο διακυβέρνησης των αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλή πτήση και προσγείωσή τους».

Η αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι είχαν επηρεαστεί άλλα τρία αεροσκάφη, τα οποία αργότερα εντοπίστηκαν από την Boeing.
Νωρίτερα η Boeing επιβεβαίωσε τη διακοπή των παραδόσεων των αεροσκαφών 737 ΜΑΧ, εξαιτίας του προβλήματος στο ηλεκτρικό σύστημά τους.

Η FAA ανακοίνωσε ότι «τα αεροσκάφη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατασκευάστηκαν μετά την αλλαγή στο σχεδιασμό τους, που έγινε στις αρχές του 2019». Υπάρχουν περισσότερα από 300 αεροσκάφη του ίδιου τύπου, που δεν έχουν παραδοθεί και στα οποία πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις από την Boeing, σύμφωνα με έγγραφα της FAA, αλλά και ανθρώπους που έχουν λάβει γνώση για το τεχνικό ζήτημα που έχει προκύψει.

Η Boeing στις 7 Απριλίου συνέστησε στις αεροπορικές εταιρίες να διακόψουν τις πτήσεις με τα 737 ΜΑΧ, καθώς η εταιρία εξέταζε την τεχνική επίλυση του προβλήματος με το ηλεκτρικό σύστημα των αεροσκαφών.

Σε μία ανακοίνωσή της η Boeing ανέφερε ότι υποστηρίζει πλήρως «την εγκύκλιο της FAA για την επίλυση των προβλημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα, που έχουν εντοπιστεί σε συγκεκριμένα σημεία του πιλοτηρίου συγκεκριμένων αεροσκαφών 737 ΜΑΧ. Συνεργαζόμαστε στενά με την FAA και τους πελάτες μας για την ολοκλήρωση δύο εγχειριδίων τεχνικής υποστήριξης που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων για τα σημεία αυτά του θαλάμου διακυβέρνησης (μέσω τεχνικής υποστήριξης) στο έδαφος».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Boeing Ντέιβ Καλχούν ανέφερε χθες σε ένα ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους εργαζόμενους της εταιρίας ότι η Boeing «ολοκληρώνει τα σχέδια και τα σχετικά έγγραφα με την FAA για τον καθορισμό της διαδικασίας που απαιτείται από τις αεροπορικές εταιρίες, ώστε τα αεροσκάφη να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ