Χρηματιστήριο: Στο φίνις η άνοδος στις 910 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μεγάλη Τετάρτη… και μπορεί οι συναλλακτικοί ρυθμοί στο χρηματιστήριο Αθηνών να υποχώρησαν σημαντικά, ωστόσο η αγορά έκρυβε τις αγοραστικές της δυνάμεις στο τέλος, με το μίνι ράλι της Alpha Bank να οδηγεί και πάλι τον γενικό δείκτη ήπια ανοδικά και στη ζώνη των 910 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 910,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 897,35 μονάδων (-0,67%) και 910,71 μονάδων (+0,80%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια (16,7 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστήριο: Στο φίνις η άνοδος στις 910 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,85%, στις 2.208,74 μονάδες, ενώ στο +0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.352,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,90% στις 605,33 μονάδες.

Μεταβλητότητα

Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μεταβλητότητα στην πλειονότητα των τίτλων, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των προηγούμενων συνεδριάσεων, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, έχοντας ακόμη κάποια βαρίδια από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο ένα μίνι ράλι στο τέλος από την Alpha Bank, αλλά και οι θετικές κινήσεις από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές (πλην της Πειραιώς) βοήθησαν στην τελική εικόνα της αγοράς.

Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης αν και βρέθηκε ακόμη και στο -1,26%, βρήκε στηρίξεις από την αναμενόμενη αναβάθμιση του κλάδου από τον οίκο Standard & Poor’s, βελτίωσε την εικόνα του. Ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (ICR) των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, θέτοντας τις προοπτικές σε σταθερές. Ο οίκος αναμένει βελτίωση στις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πίστωσης και τη ζήτηση στην Ελλάδα, βελτιώνοντας την όρεξη των επενδυτών για αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, βοηθώντας έτσι τις συστημικές τράπεζες να τα “ξεφορτώσουν” από τους ισολογισμούς τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το κλείδωμα στο limit up της Attica Bank στο φίνις της κύριας συνεδρίασης, με την αγορά να υποδέχεται θετικά την απόφαση για την τιτλοποίηση “Ωμέγα”, η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία “Artemis” καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τράπεζας κατά την 31.12.2020.

Εν αναμονή των κονδυλίων

Πάντως, αν και δοκιμάστηκαν σήμερα οι 900 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης βρήκε εκ νέου στήριξη από το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης είχε θετική υποδοχή στις Βρυξέλλες. Η αγορά βλέπει τις εξελίξεις ως μία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα επιταχύνει τις ενέργειες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι άλλωστε ένας καταλύτης που έχει τονιστεί από το σύνολο των αναλυτών ως εκείνος που θα δώσει τη μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα πρώτα 4 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας αναμένονται στα μέσα ή και στο τέλος του Αυγούστου, από εκεί και μετά, περίπου, θα έχουμε εισροές της τάξης των 6 δισ. ετησίως, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 3,56%, με τη Βιοχάλκο και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με +2,41% και +2,19% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Eurobank, με τις ΟΤΕ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΕΧΑΕ, Σαράντη και Aegean να κλείνουν με ήπια κέρδη.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 9,26%, με την Jumbo να υποχωρεί κατά 2,27%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Motor Oil και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.