Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Πενταμερή: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Τι ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στην ελβετική πρωτεύουσα. Μάλιστα η άτυπη πενταμερής  ξεκίνησε με την συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση του γ.γ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται πως οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν δηλώσεις πριν από το τέλος των επαφών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Στην Πενταμερή μετέχουν οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας (εγγυήτριες δυνάμεις) και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει αποκλειστεί, λόγω των αντιδράσεων της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς που μαζί με την Βρετανία ανάγκασαν τον Αντόνιο Γκουτέρες να μην απευθύνει πρόσκληση στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι αντιπροσωπείες των πέντε μερών βρίσκονται από χθες στην Ελβετία . Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με νέο κύκλο επαφών του ΓΓ του ΟΗΕ και ενδεχομένως θα ακολουθήσει ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα καταδεικνύει αν έχει προκύψει συμφωνία επί κοινού εδάφους για να προχωρήσει η διαδικασία σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με νέα σύνοδο.