Μετακινήσεις Πάσχα: Για 923 οχήματα το ταξίδι σταμάτησε στα διόδια

Οι έλεγχοι για την αποφυγή των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα είναι πολύ αυστηροί και θα συνεχίσουν καθ’ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα δεν περνούν από τα διόδια λαμβάνουν και πρόστιμο. Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.

Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να φύγουν προς την περιφέρεια για τις γιορτές του Πάσχα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι χθες το πρωί οι αστυνομικοί της Τροχαίας υποχρέωσαν τους οδηγούς 923 οχημάτων να κάνουν αναστροφή στα διόδια και να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Στη διάρκεια του τριημέρου, από τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου πέρασαν 36.119 οχήματα με κατεύθυνση προς Κόρινθο, ενώ το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησαν 35.237. Οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 17 παραβάσεις, ενώ υποχρέωσαν τους οδηγούς 755 οχημάτων να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αττική. Τα διόδια της Μαλακάσας αντίστοιχα διέσχισαν 45.961 οχήματα με κατεύθυνση προς Λαμία, ενώ 45.892 επέστρεψαν στην Αττική. Βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και υποχρεώθηκαν σε αναστροφή οδηγοί 168 οχημάτων.

Οι δικαιολογίες που επικαλούνται πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια είναι διάφορες. Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες, πάντως, ήταν αυτή πολίτη, την Παρασκευή, στα διόδια της Ελευσίνας, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους. Οταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.

Εντατικοί έλεγχοι γίνονται και στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στο διάστημα Παρασκευής – Κυριακής έφυγαν από τον Πειραιά 10.576 επιβάτες. Απαγορεύθηκε η επιβίβαση σε 250 άτομα λόγω έλλειψης βεβαιώσεων μετακίνησης. Χθες Δευτέρα, απαγορεύθηκε σε περίπου 50 επιβάτες να ταξιδέψουν από τον Πειραιά με προορισμό τα νησιά. Είτε δεν είχαν εκδώσει βεβαιώσεις μέσω του συστήματος «Εργάνη» είτε επέδειξαν στα στελέχη του Λιμενικού το Ε9, στο οποίο όμως τα εξοχικά τους εμφανίζονταν ως δευτερεύουσες και όχι ως κύριες κατοικίες. Οι έλεγχοι και στα λιμάνια θα συνεχιστούν, ενώ το λιμάνι του Πειραιά για να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.