Κορωνοϊός: Στο έλεος της πανδημίας η Ινδία – Διεθνής βοήθεια σε οξυγόνο, εξοπλισμό και φάρμακα

Άρχισαν να φτάνουν σήμερα στην Ινδία ιατρικές προμήθειες, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατακλυστεί από κόσμο και αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών και προμηθειών σε οξυγόνο, ενώ η έξαρση αυτές τις μέρες της επιδημίας του νέου κορωνοϊού έχει αυξήσει τον αριθμό των νεκρών από την COVID-19, ο οποίος πλησιάζει πλέον τους 200.000.

Φορτίο ιατρικών προμηθειών από τη Βρετανία, στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αναπνευστήρες και 95 συμπυκνωτές οξυγόνου, έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί, μετέδωσε το ANI, με το οποίο συνεργάζεται το Reuters.

 

Η Γαλλία στέλνει επίσης συσκευές παραγωγής οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να παρέχουν όλο το έτος οξυγόνο για 250 κλίνες, σύμφωνα με την πρεσβεία.

Το πρώτο «Οξυγόνο Εξπρές»  τρένο για το Νέο Δελχί, το οποίο μεταφέρει περίπου 70 τόνους από το πολύτιμο αυτό αέριο από το ανατολικό κρατίδιο Σχατίσγαρχ έφτασε επίσης νωρίς σήμερα στην ινδική πρωτεύουσα.

Ωστόσο η κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του πρόσφατου κύματος της επιδημίας στη χώρα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο Δρ Κ. Πρίθαμ, επικεφαλής της ιατρικής διοίκησης στο Κέντρο αντιμετώπισης Τραυματισμού Σπονδυλικής Στήλης του Νέου Δελχί, σημείωσε ότι η έλλειψη οξυγόνου αποτελεί τη βασική ανησυχία.

«Για επτά ημέρες, οι περισσότεροι από μας δεν έχουν κοιμηθεί. Λόγω της έλλειψης, αναγκαζόμαστε να βάζουμε δύο ασθενείς σε έναν αναπνευστήρα και αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία επειδή δεν έχουμε μακρείς σωλήνες», διευκρίνισε.

Το περασμένο 24ωρο η Ινδία κατέγραψε 323.144 νέα κρούσματα, λίγο λιγότερα από το παγκόσμιο ρεκόρ των 352.991 νέων περιπτώσεων κορωνοϊού που είχε καταγράψει χθες Δευτέρα, ενώ οι θάνατοι από την COVID-19 αυξήθηκαν κατά 2.771 σε 197.894.

Ο Ρίζο Μ. Τζον, καθηγητής και οικονομολόγος στον τομέα υγείας στο Ινδικό Ινστιτούτο Διοίκησης στο νότιο κρατίδιο Κεράλα, δήλωσε ότι η μείωση στα νέα κρούσματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μείωση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.

«Αυτό δεν θα πρέπει να το εκλάβουμε ως μια ένδειξη μείωσης των κρουσμάτων, αλλά μάλλον ως έλλειψη καταγραφής λόγω του υπερβολικού αριθμού των θετικών κρουσμάτων!», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

«Επιδείνωση πριν από μια καλυτέρευση της κατάστασης»

Η Ινδία κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής κρίσης. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μπίπιν Ράουατ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θα δοθεί οξυγόνο από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ εν αποστρατεία ιατρικό προσωπικό θα συνδράμει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι

κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν εν μέσω μιας «θύελλας» κρουσμάτων.

Σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις στην Ινδία, η καύση των νεκρών γίνεται σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις σε πάρκα και χώρους στάθμευσης, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επόμενη κρίση θα αφορά την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών.

«Δυστυχώς οι κλίνες δεν αντιμετωπίζουν ασθενείς -οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς το κάνουν», δήλωσε ο Δρ Ντέβι Σέτι, καρδιοχειρουργός και πρόεδρος της αλυσίδας νοσοκομείων Narayana Health.

Την ίδια ώρα η Ινδική Ιατρική Ένωση ανακοίνωσε ότι ιδιωτικά νοσοκομεία στην δυτική πόλη Σουράτ στο κρατίδιο Γκουτζαράτ θα πρέπει να κλείσουν αν δεν λάβουν σύντομα προμήθειες σε οξυγόνο.

«Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν (από τα ιδιωτικά) σε κυβερνητικά νοσοκομεία. Φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα τήρησης του νόμου και της τάξης», αναφέρει η ένωση σε επιστολή της στον υπουργό Βιτάι Ρουπάνι.

Πολλές τοπικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των Tata GroupReliance Industries Ltd και Jindal Steel and Power, έχουν επέμβει για να βοηθήσουν στην προμήθεια ιατρικού οξυγόνου.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ινδική οικονομία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο, θα μπορούσε να κλονιστεί ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων, προκαλώντας συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

«Περιμένουμε ότι θα υπάρξει επιδείνωση προτού καλυτερεύσει η κατάσταση», δήλωσε ο Μάιρον Μπρίλιαντ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου στο Reuters.

Μεγαλύτερη η ζήτηση από την προμήθεια εμβολίων

Η Ινδία, η χώρα με τους περίπου 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 17,64 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος.

Η ζήτηση για εμβόλια κατά της COVID-19 υπερβαίνει τις προμήθειες στην Ινδία, την ώρα που οι εταιρείες αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή, εν μέρει λόγω έλλειψης σε πρώτες ύλες και σε μια πυρκαγιά σε εγκατάσταση παρασκευής του εμβολίου της AstraZeneca.

Το χειρότερα πληγέν από την επιδημία κρατίδιο της Μαχαράστρα, στο οποίο βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μουμπάι, μπορεί να αναστείλει τους εμβολιασμούς γι’αυτούς που είναι ηλικίας 18 ως 45 ετών εν μέσω αβεβαιοτήτων που υπάρχουν για τις προμήθειες εμβολίων, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ινδία προγραμματίζει να ανοίξει τον εμβολιασμό για όλους τους ενηλίκους της από την 1η Μαΐου.

Η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα μοιραστούν 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca με άλλες χώρες.

«Σημαντικές πιέσεις ασκούνται αυτήν την στιγμή για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες για την Ινδία», δήλωσε στο Reuters Ινδός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο Μόντι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην Ινδία.