Κώστας Σπυρόπουλος: 14 συνολικά οι καταγγελίες εναντίον του στο ΣΕΗ

Σε 14 ανέρχονται συνολικά οι καταγγελίες που κατατέθηκαν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εναντίον του Κώστα Σπυρόπουλου. Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά και το όνομα του σεναριογράφου Αλέξανδρου Κακαβά εναντίον του οποίου έχουν γίνει 11 καταγγελίες, τα επίμαχα περιιστατικά έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 1994 έως το 2005.

«Υποβλήθηκαν στο Σωματείο μας καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη – ηθοποιού Κώστα Σπυρόπουλου, από 14 καταγγέλλουσες. Ειδικότερα, πρόκειται για μία ομαδική καταγγελία δώδεκα (12) καταγγελλουσών ηθοποιών καθώς επίσης και για άλλες δύο μεμονωμένες καταγγελίες. Οι καταγγελίες περιγράφουν την ίδια πράξη κατά τα χρονικά διαστήματα από το 1994 έως το 2005, που φαίνεται να αποτελεί μοτίβο συμπεριφοράς προσβάλλοντας την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ, στις 4 Απριλίου.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η δημοσιοποίηση και καταδίκη των καταγγελλόμενων περιστατικών, η κοινοποίησή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα επαγγελματικά Σωματεία ή Ενώσεις που πιθανόν οι καταγγελλόμενοι είναι μέλη, σε κάθε φορέα του Δημοσίου που πιθανόν χρηματοδοτεί παραγωγές στις οποίες συμμετέχουν ή πιθανόν να συμμετέχουν ή σε επιτροπές στις οποίες είναι μέλη (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: Περιφέρεια Αττικής, Ένωση Σεναριογράφων, Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου) αλλά και σε δημόσιες και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές και εργαστήρια. Να σημειωθεί εδώ πως ούτε ο Κώστας Σπυρόπουλος ούτε ο Αλέξανδρος Κακαβάς είναι μέλη του ΣΕΗ οπότε το σωματείο δεν μπορεί να εκδώσει πειχαρχικές αποφάσεις εναντίον τους.

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθεται και ένα αυτούσιο απόσπασμα καταγγελίας στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο μόνος λόγος που οδηγούμαι στην παρούσα καταγγελία είναι γιατί δε θέλω καμία άλλη κοπέλα ή συνάδελφος να υποστεί αυτό τον εξευτελισμό και να μην υφίσταται κανείς την παραμικρή απειλή ή εκφοβισμό ή προτροπή για τον τρόπο που μπορεί να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στον χώρο μας. Θέλω να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι έτσι μια επαγγελματική οντισιόν, ούτε ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης, παραγωγός ή σεναριογράφος».