Υποχρεωτικά τα self test για τους εργαζόμενους στο δημόσιο από Δευτέρα 26 Απριλίου

Σαφώς καλύτερη είναι αυτή την εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,2% και τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στις 25 χιλιάδες.

“Η βελτίωση όμως δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε” τόνισε, καθώς η μισή χώρα βρίσκεται στο κόκκινο.

Και στους νοσηλευόμενους καταγράφεται μικρή μείωση και ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 5.400. Μικρή αποκλιμάκωση παρατηρείται στις εισαγωγές, με κάτω από 500 την ημέρα.

Οι πληρότητες στις ΜΕΘ αγγίζουν το 87% στην επικράτεια, 89% στην Αττική και 95% στη Θεσσαλονίκη. 1 στους 4 είναι άνω των 75 ετών.

Όπως συμπλήρωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά καταγράφεται μικρότερη η επιβάρυνση στις ΜΕΘ και σταθεροποίηση των θανάτων. Στην Αττική η πανδημία συρρικνώθηκε για δεύτερη εβδομάδα.

2507 είναι τα θετικά αποτελέσματα από τα self test που επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια και από επαγγελματία υγείας.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχετικά με την εξέλιξη του σχεδίου διάθεσης των self-test, τόνισε πως από τη Δευτέρα η υποχρέωση διενέργειας επεκτείνεται σε όλους του εργαζόμενους του δημοσίου με φυσική παρουσία. Από τις 10 Μαΐου θα μειώνεται το ποσοστό όσων εργάζονται με τηλεργασία. Αυτοδιαγνωστικά τεστ θα κάνουν και οι κληρικοί.

Βίκυ Κουρλιμπίνη