Με δυνατό φίνις… μία ανάσα από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και περιορισμένων συναλλακτικών όγκων, το χρηματιστήριο Αθηνών τελικά κατάφερε να κλείσει με κέρδη και πολύ κοντά στις 900 μονάδες, “σώζοντας” επίσης και το εβδομαδιαίο πρόσημο, το οποίο παρέμεινε θετικό, για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 899,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 890,89 μονάδων (-0,32%) και 899,58 μονάδων (+0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια.

Με δυνατό φίνις… μία ανάσα από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,82%, στις 2.176,13 μονάδες, ενώ στο +1,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.322,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 591,98 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,10%, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 0,09%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,11%.

Εφαλτήριο προσδοκιών

Άκρως ενθαρρυντική από κάθε άποψη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους δεν θα ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην Αγορά ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα γενιά επενδυτών.

Είναι μια ευκαιρία για όσους απείχαν από τα χρηματιστηριακά δεδομένα να ξανασυστηθούν με το θεσμό και να επαναπροσδιορίσουν θετικά την στάση τους καθώς η κατανομή των μετοχών της Πειραιώς θα αφήσει σημαντική ρευστότητα διψασμένη για αποδόσεις. Πέρα από τα νέα χρήματα που μπήκαν στους κωδικούς η ολοκλήρωση της αύξησης διασφαλίζει α) την ταχύτερη μείωση των NPEs β) την άνετη επιτυχία στα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΒΑ με δείκτες βασικών κεφαλαίων κοντά στο 17% γ) την επιστροφή σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες που θα βελτιώσουν την κερδοφορία και θα δικαιολογήσουν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης.

Η φορολογική… συμβολή 

Τα καλά νέα δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.

Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρίες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση. Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τήρησε τα προσχήματα και κράτησε τις 870 μονάδες με σχετική άνεση και έρχεται πλέον με την δύναμη των αποφορτισμένων ταλαντωτών για να γράψει νεότερα υψηλά έτους. Ουσιαστικά ο στόχος είναι οι 950 μονάδες καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας.

Παρόλα αυτά το γρήγορο “κάτω” της Δευτέρας γύρισε το MACD σε πώληση χωρίς να υπάρχει συνέχεια από κάποιον άλλο τεχνικό δείκτη. Οι 870 μονάδες δείχνουν ικανές να βγάλουν άμυνες λόγω και της διόρθωσης που έχει προηγηθεί στο εν λόγω επίπεδο στα μέσα Μαρτίου ενώ η πίεση της περασμένης Δευτέρας είχε σχετικά χαμηλό βαθμό συναλλακτικής έντασης.

Κατά τα λοιπά το λευκό σώμα της Πέμπτης αποκατέστησε την δυναμική της ανόδου χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα και η αλληλουχία των πλάγιων ανοδικών κινήσεων στενού εύρους, αποτέλεσμα επιλεκτικού ενδιαφέροντος, δείχνει ως το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με τους τζίρους να φθίνουν όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Tαμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το επιτυχές κλείσιμο του βιβλίου προσφορών της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς προκάλεσε ένα ισχυρό ράλι ανόδου στη μετοχή, ύψους 13,07%, η οποία μάλιστα διακίνησε πάνω από 900 χιλ. τεμάχια, ενώ και ο Ελλάκτωρ σήμερα συνέχισε την καλή του πορεία, καταγράφοντας κέρδη 3,09%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ, με την Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο +1,98% να βρίσκεται στο επίκεντρο σήμερα, καθώς διακίνησε σχεδόν 15,5 εκατ. τεμάχια, με τζίρο 19 εκατ.

Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Aegean, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Titan και Φουρλής, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή η Βιοχάλκο και η ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -1,10% και η Eurobank έχασε 2,55%.