Καιρός – Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις – Δείτε χάρτη

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Άστατος με ισχυρές καταιγίδες προβλέπεται ο καιρός πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν και ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και ο καιρός το Πάσχα αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πολύ καλός, το Σάββατο η χώρα θα επηρεαστεί από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το Σάββατο (24-04-2021) έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής (25-04-2021), με ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τόπους στην κεντρική και τη βόρεια χώρα.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές προβλέπεται να εκδηλωθούν το Σάββατο:

α. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία την Εύβοια.

β. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν, από το απόγευμα του Σαββάτου στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, από το βράδυ στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, ενώ στην Εύβοια και τις Σποράδες από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (25-04-2021).

kairos-kairosektaktokairou

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα προκαλέσει αλλαγή του καιρού, με τις βροχές, τη σκόνη και στη συνέχεια τους ισχυρούς ανέμους να συνθέτουν το καιρικό σκηνικό του επόμενου τριημέρου (Παρασκευή 23/04 – Κυριακή 25/04/2021).

Την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενώ το Σαββάτο 24/04 οι βροχές θα είναι περισσότερες και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Βαθμαιία όμως και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και την Κυριακή 25/04 θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα.

Παράλληλα, ισχυροί άνεμοι ανατολικών-νοτιοανατολικών διευθύνσων προβλέπονται την Παρασκευή στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, ενώ από το Σάββατο 24/04 και κυρίως την Κυριακή 25/04, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά. Τέλος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια, το διήμερο Παρασκευή 23/04 και Σάββατο 24/04.

Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την Πέμπτη 22/04 έως και την Κυριακή 25/04, με τα εκτιμώμενα ύψη βροχής και το πεδίο των ανέμων παρουσιάζεται στο βίντεο, το οποίο ακολουθεί.

Meteo.gr: Αλλαγή του καιρού από την Παρασκευή – Βροχές, σκόνη και ισχυροί άνεμοι το επόμενο τριήμερο

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί Παρασκευή και Σάββατο, ωστόσο, από την Κυριακή των Βαΐων και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού Παρασκευή και Σάββατο
–Βελτίωση από την Κυριακή των Βαΐων και μετά
Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κανονικά για την εποχή με άνοδο από την Μεγάλη Τρίτη και μετά
-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 και πρόσκαιρα τα 6 με 7 μποφόρ στα πελάγη

Πού θα δούμε βροχές την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και βαθμιαία στη Στερεά, τη Θεσσαλία και από το βράδυ στη Θράκη. Οι βροχές από τις απογευματινές ώρες από τα βορειοδυτικά, θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το απόγευμα στα νοτιοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα νοτιοδυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα κεντρικά και τα νότια.

paraskevi

Καταιγίδες το Σάββατο

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές στα κεντρικά και τα βόρεια. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση και στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους στις βόρειες Κυκλάδες μέχρι το μεσημέρι. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα φτάσουν στα δυτικά και νότια πελάγη, τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια.

savvato

Βελτίωση του καιρού από την Κυριακή των Βαΐων

Στα δυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα περιοριστεί μόνο τις πρωινές ώρες στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.

kairospasxa-kairos

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, που από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

kyriaki