Ινδία: Οι νεκροί από κορωνοϊό είναι μέχρι και δέκα φορές περισσότεροι – Δεν καταγράφονται όσοι καίγονται σε κρεματόρια

Kόλαση επί της γης επικρατεί στα νοσοκομεία της Ινδίας με το υγειονομικό σύστημα να έχει γονατίσει από την πανδημία του κορωνοϊού, το οξυγόνο να μην επαρκεί για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη  και με τις κλίνες να μην επαρκούν με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθημερινά μακάβρια ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times», οι ειδικοί αμφιβητούν τον αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της νόσου Covid που δίνουν στη δημοσιότητα οι ινδικές αρχές επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να είναι δέκα φορές μεγαλύτερος καθώς δεν υπολογίζονται με ακρίβεια οι νεκροί που καίγονται σε κρεματόρια.

Από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid- 19 στη χώρα, όπως αναφέρει το ινδικό υπουργείο Υγείας, έχουν πεθάνει πάνω από 186.920 άνθρωποι από επιπλοκές της νόσου Covid, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια.

Σήμερα, η ασιατική χώρα κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων- 332.730 μέσα σε 24 ώρες– ενώ οι νεκροί σε μία μέρα άγγιξαν τις 2.263 χιλιάδες.

Ωστόσο, με βάση ανάλυση των Financial Times, o αριθμός των νεκρών μπορεί να δέκα φορές μεγαλύτερος καθώς δεν καταγράφεται με ακρίβεια ο αριθμός όσων καίγονται σε κρεματόρια.

india_4

Για παράδειγμα, στην επαρχία Τζαμναγκάρ στην πόλη Γκουτζαράτ, οι αρχές έκαψαν σε κρεματόρια 100 νεκρούς από Covid, αλλά επισήμως καταγράφηκε μόνο ένας θάνατος από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», αντιιικά φάρμακα, όπως το remdesivir, πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Χθες, τουλάχιστον 22 ασθενείς με Covid πέθαναν σε δημόσιο νοσοκομείο στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα της πόλης Μουμπάι στη Ινδία όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή.

india_1

Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, η δεξαμενή οξυγόνου

παρουσίασε διαρροή στη διάρκεια του ανεφοδιασμού της και αυτό προκάλεσε τον θάνατο 22 ασθενών.

Tην ίδια ώρα, οι Ινδοί στρέφονται στο Twitter αναζητώντας φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φάρμακα ή πληροφορίες μοιράζονται τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.

«Το Twitter κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνητικές γραμμές βοήθειας», έγραψε ο χρήστης ο Καράμπιρ Σινγκ«Είμαστε μόνοι μας».

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ινδία, που αποδίδεται κυρίως σε μια «διπλή μετάλλαξη» του SARS-CoV-2 και στη συνέχιση των μαζικών συγκεντρώσεων που ευνόησαν τις μολύνσεις, αποκαλύπτει την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ινδικό σύστημα υγείας.

Πολλά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση για οξυγόνο, ώστε να μπορούν να κρατηθούν στη ζωή εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς.

Σε πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων της ινδικής πρωτεύουσας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη διαθέσιμη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Δελχί. Οι γιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να συστήνουν στους ασθενείς να μείνουν στο σπίτι.

india_2