Ιορδανία: Αποφυλακίστηκαν 16 από τους συλληφθέντες για τη “συνωμοσία” εναντίον του βασιλιά Αμπντάλα Β΄

advertisement

Δεκαέξι από τους συλληφθέντες που συνδέονταν με μια “συνωμοσία” εναντίον του βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι κατόπιν απαίτησης του μονάρχη, αλλά οι δύο βασικοί ύποπτοι που θεωρούνται ότι προκάλεσαν αυτή την κρίση που συγκλόνισε τη χασεμιτική δυναστεία, παραμένουν υπό κράτηση.

“Δεδομένης της μέριμνας του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ αυτόν τον μήνα συγχώρεσης (σ.σ. ο μήνας της νηστείας του Ραμαζανιού), 16 κρατούμενοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων γεγονότων αφέθηκαν ελεύθεροι” σε “αυτό το στάδιο της έρευνας”, ανέφερε ο στρατηγός Χαζέμ Μαζάλι, γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν κυρίως προσωπικοί βοηθοί του πρώην διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Χάμζα.

Ωστόσο, οι δύο βασικοί ύποπτοι στην υπόθεση αυτή, ο Μπάσεμ Αουαντάλα, πρώην προσωπάρχης της βασιλικής αυλής και ο Σαρίφ Χασάν Μπεν Ζαΐντ, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος του βασιλιά στη Σαουδική Αραβία, παραμένουν υπό κράτηση, πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας.

Στις 3 Απριλίου, ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Χάμζα, ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Κατηγορείται για συμμετοχή σε μια συνωμοσία εναντίον της χώρας του, κατηγορία την οποία αρνείται.

Ο βασιλιάς δήλωσε λίγες μέρες αργότερα ότι η άνευ προηγουμένου κρίση, την οποία χαρακτήρισε μια “στάση” “κατεπνίγη εν τη γενέσει της”, διευκρινίζοντας ότι ο πρίγκιπας Χάμζα βρίσκεται στο σπίτι “υπό την προστασία του βασιλιά”.

Υπό την πίεση της οικογένειάς του, ο πρίγκιπας δεσμεύτηκε να “παραμείνει πιστός” στον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ ο οποίος αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου από τον Χάμζα και τον έδωσε στον γιο του, τον Χουσέιν. Ωστόσο ο Χάμζα επέκρινε την κακοδιαχείριση του μονάρχη, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καταστροφή.

Περίπου 20 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με αυτήν την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, μια σειρά από προσωπικότητες από διαφορετικά κυβερνεία και φυλές του βασιλείου κάλεσαν τον βασιλιά να απελευθερώσει τους κρατούμενους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Αμάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι 16 ύποπτοι που αποφυλακίστηκαν θα δικαστούν ή αν αθωώθηκαν ή τους δόθηκε χάρη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ