Απώλειες στην Wall μετά το χθεσινό “διάλειμμα” κερδών

advertisement

Με ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα και γενικά σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά από μια συνεδρίαση κερδών χθες και ένα μεγάλο ράλι από τις αρχές του έτους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 114,55 μονάδες ή 0,34%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 11,90 μονάδες ή 0,29%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει πτώση 50,17 μονάδων ή 0,36%.

Η μετοχή της Southwest Airlines κερδίζει 1,6% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι κρατήσεις για ταξίδια αναψυχής συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένει να περάσει σε break even ή και σε κερδοφορία μέχρι τον Ιούνιο. Η αεροπορική ανακοίνωσε εξάλλου ζημίες χαμηλότερες του αναμενομένου για το α’ τρίμηνο του έτους.

Η American Airlines πραγματοποιεί μίνι ράλι 3%, μετά την ανακοίνωση ότι πέρασε σε θετικές ταμειακές ροές στο τέλος του τριμήνου, εξαιρέσει της εξυπηρέτησης του δανεισμού της.

Η αγορά δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της πανδημίας.

Dow και S&P 500 βρίσκονται λιγότερο από 1% μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους, στα οποία έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω γενικής αισιοδοξίας για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Μια εβδομάδα γεμάτη με ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται την Πέμπτη, με τις Intel, Snap, Mattel, Boston Beer και Seagate Technology να αναμένεται να ανακοινώσουν στοιχεία μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 7 κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Visa και IBM, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow, Chevron, Walgreens Boots Alliance.

Μάκρο

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν απροσδόκητα σε νέο χαμηλό (για το διάστημα της πανδημίας) καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας ανεβάζει ρυθμό.

Ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε κατά 39.000 στις 547.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 17 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 610.000 αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στα 586.000.

Η αγορά εργασίας ενισχύεται καθώς οι εργοδότες ψάχνουν να αναπληρώσουν τις θέσεις που έμειναν κενές εξαιτίας των περιορισμών για την πανδημία, οι οποίοι έχουν τώρα χαλαρώσει.

Η ανάπτυξη θα επισπευστεί ακόμη περισσότερο μετά από την ταχεία εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.