Τατάρ: Πρέπει να υιοθετηθεί η αντίληψη περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο

“Πρέπει να υιοθετηθεί η αντίληψη περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο”, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Ίδρυμα Τουρκικής Κληρονομιάς (Turkish Heritage Organization – ΤΗΟ) με έδρα την Ουάσινγκτον, όπως γράφει ο ιστότοπος cyprustimes.com.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Γκιουνές”, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Τατάρ είπε ότι, “καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση της ομοσπονδίας πλέον είναι μόνο χάσιμο χρόνου. Πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι μια νέα έννοια και ένα νέο αφήγημα. Και αυτό πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα επί του εδάφους. Και η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι η ύπαρξη δύο κρατών”.

Αναφερόμενος στη σχέση ψευδοκράτους και Τουρκίας ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία είναι ένα από τα ισχυρότερα κράτη της περιοχής και αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη βλέπει την σημασία της Κύπρου για την ασφάλεια της Τουρκίας και την σημασία της Τουρκίας για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ειλικρινά τη στάση του ιδίου για λύση στη βάση δύο κρατών και πρόσθεσε ότι θα μεταφέρουν στο τραπέζι αυτή τους την στάση μαζί με την Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ ανάφερε ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα είναι άτυπες και θα έχουν στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι οι συνιδρυτές της Κύπρου και ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί η διεθνής κοινότητα.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη θα συνεχίσουν να εξηγούν στον κόσμο τη “δίκαιη υπόθεση” της “τδβκ” και να ενεργοποιούν νέους οικονομικούς τομείς.

“Η διεθνής κοινότητα δεν μας συμπεριφέρθηκε δίκαια μέχρι σήμερα. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία πάντα μας στήριζε πλήρως. Αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας”, πρόσθεσε.