Καλούμε σε λαϊκό συναγερμό

Με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που στήριξαν και εφάρμοσαν κατευθύνσεις της Ε.Ε., διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες ένα θεσμικό πλαίσιο για τους Δήμους, καθιστώντας τους μιας Τοπική Διοίκηση της Κρατικής Κεντρικής Εξουσίας.
Αυτή η Τοπική Διοίκηση λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας έχει περιορισμένες δυνατότητες επίλυσης λαϊκών προβλημάτων. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων σε υποδομές, παραδίδει δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους. Ουσιαστικά πρόκειται για κρίκο του αστικού κράτους με αντιλαϊκό ρόλο.
Η αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς στους Δήμους, συνοδεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με το επιχείρημα ότι θα βοηθήσει να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα μιας και είναι πιο «κοντά» στο πολίτη. Στη πράξη αποδείχθηκε ότι είναι δρόμος για την εμπορευματοποίηση Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς προκειμένου τις υπηρεσίες αυτές να τις πληρώνει ο λαός, ενώ έπρεπε να τις απολαμβάνει δωρεάν.
Η δε χρηματοδότηση προς τους Δήμους από το κράτος ενώ ήταν στο 70% των εξόδων τους και 30% εισπράξεις από δημοτικά τέλη, σήμερα είναι αντίστροφα.
Στην Αιγιάλεια η Δημοτική Αρχή αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις που άσκησαν εξουσία ακολούθησαν και στήριξαν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.
Αυτό δείχνουν και οι προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό του 2021 που έχουν διαμορφωθεί στη λογική του ισοσκελισμού εσόδων –εξόδων. Δηλαδή των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες, και των εξόδων, που εισπράττουν οι εργολάβοι μεταφοράς των απορριμμάτων.
Αντί να διεκδικήσουν δυναμικά έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την έκτακτη ανάγκη μεταφοράς των απορριμμάτων, θέλουν να φορτώσουν το κόστος στις πλάτες του λαού της Αιγιάλειας που έχει πληγεί από την πανδημία και την οικονομική κρίση.
Προετοιμάζουν έτσι την εμπορευματοποίηση και στην πορεία ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων, αυξάνοντας τα κέρδη των μεγάλων εργολάβων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων
Νοιάζονται περισσότερο για τα συμφέροντα των εργολάβων και λιγότερο για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στο εισόδημα, στην υγεία, στη παιδεία ,στο πολιτισμό, στον αθλητισμό.
Η πανδημία απέδειξε, εκτός των άλλων, ότι χρήματα υπάρχουν αλλά διοχετεύονται στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίζει τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τις προτάσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων για το Προϋπολογισμό 2021, γιατί δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες (υποδομές σε παιδεία, υγεία, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λ.π έργα). Καταψηφίζει τις προτάσεις τους που επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό 2021 με πάνω από 1.500.000 ευρώ έξοδα για μεταφορά των απορριμμάτων.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί σε λαϊκό συναγερμό. Μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εμποδίσει. Απευθύνεται στους δημότες της Αιγιάλειας, στους εργαζόμενους στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, τους συνταξιούχους που πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση, να διεκδικήσουν μαζικά και οργανωμένα :
-Τα αναγκαία κρατικά κονδύλια για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων.
-Ενιαίο κρατικό Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, περιφερικά και πανελλαδικά, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των εργολάβων.
-Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
-Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.
-Να αποδίδεται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων, που με βάση τη κείμενη νομοθεσία ανέρχεται σε 6 δισ. ετησίως .
-Απαιτούμενη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Υπηρεσιών και άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
-Κατάργηση της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 31ης /12/2020 περί αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα και για το 2021.
-Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος με τη δυναμική του, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να μη πληρώσει και αυτή τη κρίση ο λαός, αλλά να έχουμε θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας .

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ