Η ελληνική θέση ανάμεσα στις αποκλίνουσες αντιλήψεις του Κυρ. Μητσοτάκη από τη μια πλευρά και των Καραμανλή Σαμαρά Δένδια από την άλλη.

Είναι γεγονός ότι στην άσκηση της Διπλωματίας υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που ξεκινούν από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του πρωτοκόλλου και φτάνουν μέχρι το Διεθνές Δίκαιο. Έχει δικούς της κώδικες συμπεριφοράς και ορολογία και όταν γίνεται δημόσια συζήτηση περί αυτής και εκφέρονται διαφορετικές απόψεις όλοι εμείς, οι μη ειδικοί, δυσκολευόμαστε να διαμορφώσουμε γνώμη. Ίσως οι ειδικοί να το εμφανίζουν το θέμα τόσο σύνθετο ώστε να μην φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και τα λάθη τους.
Εκτός όμως από τα παραπάνω υπάρχει η ουσία την οποία όλοι αντιλαμβάνονται και πολύ εύκολα ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος.
Η εισαγωγή αφορά τα Ελληνοτουρκικά και ειδικότερα την πολυσυζητημένη στάση του Υπ. Εξ. Κ. Δένδια στην Τουρκία. Η επιδοκιμασία και η ικανοποίηση γενική, αλλά όχι καθολική. Υπάρχουν κάποιοι που άσκησαν και ασκούν έντονη κριτική. Προβάλουν λογικοφανή επιχειρήματα και εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τόνο, τις λέξεις και τα επιχειρήματα του κ. Δένδια. Μην παρεξηγηθώ δεν μιλώ για τους Τούρκους μιλώ για του Έλληνες.
Για κάποιους, γι αυτούς που πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τηρεί σωστή γραμμή στα Ελληνοτουρκικά, θα προβάλω το επιχείρημα ότι ο Πρωθυπουργός έσπευσε να μας πληροφορήσει ότι με δική του παρέμβαση κλπ κλπ ειπώθηκε ότι ειπώθηκε από τον κ. Δένδια. Άρα αφού έγινε με παρέμβαση πρωθυπουργού είναι καλώς καμωμένο. Γι αυτούς το επιχείρημα είναι αρκετό.
Υπάρχουν και άλλοι όμως που δείχνουν δυσπιστία στην κρίση του Πρωθυπουργού. Απαράδεκτο. Τον έχουν στηρίξει τόσο, τον έχουν επαινέσει τόσο και τώρα αμφιβάλλουν για την ευθυκρισία του. Δεν το λένε όμως έτσι, κατηγορούν τον κ. Δένδια και όχι τον κ. Μητσοτάκη. Κακώς αφού με δική του παρέμβαση έγιναν όλα.
Η πιο δύσκολη περίπτωση όμως είναι αυτοί που είναι μεν ικανοποιημένοι από την στάση του κ. Δένδια αλλά δεν πιστεύουν ότι έγινε επειδή έτσι ήθελε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα πάρα πολλοί πιστεύουν ότι δεν του άρεσε του κ. Μητσοτάκη ότι έγινε.
Αυτοί έχουν πολλά επιχειρήματα που είναι δύσκολο να αντικρούσει κανείς. Λένε λοιπόν ότι ο υπουργός Εξωτερικών «εξόντωσε» την ομάδα Σημίτη που βρίσκεται στο Μαξίμου και ότι οι ξεκάθαρες απαντήσεις του Νίκου Δένδια που εκφράζουν την εθνική γραμμή επισκιάζουν και τις διατυπώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφήνουν περιθώριο για άνοιγμα της ελληνικής πολιτικής και σε άλλα θέματα που προκλητικά ζητά η Τουρκία. Επιπλέον ανατινάζουν το κλίμα συγκατάβασης, ίσως και συμβιβασμού, που καλλιεργούν συγκεκριμένοι κύκλοι, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία που έφερε τον Σημίτη και το Ελσίνκι στο προσκήνιο. Όλα αυτά έφτασαν το τέλος τους, με όσα είπε ο Δένδιας σ’ αυτή η συνέντευξη.
Πέραν όλων αυτών όμως υπάρχει και κάτι ακόμα εξαιρετικά σοβαρό. Υπάρχει η πραγματική διαρροή την οποία δημοσίευσε μόνον η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία υπήρχε και ένα δεύτερο σκέλος στη γραπτή διαρροή από τον Πρωθυπουργό , το οποίο για άγνωστο προς το παρόν λόγο δεν δημοσιεύθηκε.
Στην διαρροή του Πρωθυπουργού επίσης αναφέρεται χαρακτηριστικά «η επίλυση των διαφόρων θεμάτων», κάτι που φυσικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τελεσίγραφο Καραμανλή, τ’ ότι δηλαδή «η Ελλάδα συζητάει με την Τουρκία μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Η διαρροή του Μητσοτάκη επιστρέφει λοιπόν στην γραμμή Σημίτη – ΕΛΙΑΜΕΠ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.
Υπάρχει ακόμα η τουρκική εφημερίδα Γενι Σαφακ και γράφει πως η εμφάνιση του Νίκου Δένδια όχι μόνο δεν ήταν εις γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναφέρει τα πράγματα στην σωστή σειρά, καθώς συμμερίζεται τις τουρκικές θέσεις!
Και ο διασυρμός δεν σταματά εκεί αλλά το άρθρο συνεχίζει κάνοντας λόγο για εσωκομματικό παιχνίδι του Δένδια που θέλει να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάρει την αρχηγία του κόμματος.
Ενώ προβλέπει ότι «μπορεί τώρα ο Μητσοτάκης να μην έλαβε σκληρά μέτρα κατά του Δένδια», αλλά είναι θέμα χρόνου να τον καρατομήσει!
Κυρίως όμως όπως φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου, η Τουρκία δεν πρέπει να ασχολείται με αυτά που είπε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, διότι …υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!
Προφανώς γιατί η τούρκικη εφημερίδα πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας θα τα υπερασπίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Οι Τούρκοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους και μεις τα δικά μας.
Η προχθεσινή ανεξαρτητοποίηση Δένδια από τη «γραμμή» Μητσοτάκη & ΕΛΙΑΜΕΠ δεν χώρα ερωτηματικά και αμφισβητήσεις πως ήταν το επισφράγισμα της ομηρίας του περαστικού από την ηγεσία της Ν Δ Μητσοτάκη, καθώς το μήνυμα στον πρωθυπουργό ήταν σαφές.
«Δεν ελέγχεις πλέον εσύ την εξωτερική πολιτική της χώρας».

 

Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου
Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος